Are balta pește, Stiri in imagini

Teste Papanicolau și HPV gratuite în județul Dâmbovița prin proiectul SCCUT (detalii)

Astăzi, a avut loc evenimentul de prezentare a Proiectului „Screening pentru Cancerul de Col Uterin și Tratament Precoce” în județul Dâmbovița, în prezența partenerilor din proiect, a autorităților județene și locale, specialiștilor medicali, asistenților sociali. Prefectura Dâmbovița este partener în proiect din luna iunie a anului 2022, alături de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu – Rusescu”, Asociația „Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen”, Fundația „Renașterea pentru educație, sănătate și cultură” și Asociația Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate  – SASTIPEN.
.
În cadrul evenimentului au fost invitați să ia cuvȃntul: Claudia Gilia – Prefect al județului Dâmbovița, Corneliu Ștefan – Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Dr. Adriana Ciuvică – Manager Proiect,INSMC, Mihaela Geoană – Președinte fondator Fundația „Renașterea”, Carmen Holban – Deputat, membru al Comisiei de Sănătate în Camera Deputaților, Radu Anuți – expert Centrul Sastipen.

Claudia Gilia, prefect:

Toți cei care suntem implicați în acest proiect avem un crez, și anume, că nimic nu este mai important decât viața însăși. Ceea ce ne-am propus să facem prin acest proiect este cu adevărat un pas spre a salva vieți, a aduce zâmbete pe fețele a mii de familii și a generaliza un comportament sănătos în societate, și anume, PREVENȚIA.

Proiectul a pornit de la o realitate statistică foarte tristă pentru țara noastră: suntem pe primele locuri la mortalitate din cauza cancerului de col uterin și pe ultimele locuri la prevenție. Nu este de mirare! Așa a fost construit sistemul nostru sanitar și modelul cultural-educațional – am fost mai degrabă încurajați să tratăm, nu să prevenim.

Cei care au pus umărul la acest proiect sunt convinși că prevenția poate da naștere unui nou model, poate fixa temelia unei noi generații sănătoase. În plus, ultimele crize din anii ce-au trecut au contribuit în mod semnificativ la amânarea unui control sau chiar a unor tratamente. Știm că au fost spitale închise și că frica de a ieși din casă a fost mai mare decât motivația de a face un screening.

Așa cum ne spun specialiștii, suntem pe primele locuri la incidența acestei boli din câteva cauze:

  • Lipsa controlului;
  • Lipsa vaccinului;
  • Teama de un diagnostic nefast;
  • Puțini medici/cabinete, puține informații;
  • Multe persoane neasigurate sau care fac parte din categorii vulnerabile.

Acest proiect țintește exact cele cinci cauze și mă bucur că atât de multe instituții și oameni frumoși s-au asociat pentru a da o șansă la viață atâtor femei din regiunea noastră.


Campanie de informare derulata in cadrul Proiectului SCCUT – Screening pentru Cancerul de Col Uterin și tratament precoce Regiunea Sud-Muntenia, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020

Comentarii

comentarii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Reclama ta aici
gusto giusto2 copy
supercom 2

Arhiva