Comuna Voinești se dezvoltă pe proiecte europene. Nu murea ea de foame nici fără, dar adăugați 4 milioane de euro – cât va însemna totalul banilor europeni atrași și-o să înțelegeți că lucrurile pot funcționa și (mai) bine dacă te gospodărești și nu ți-e silă de efort. Nu mai puțin de 5 investiții pe fonduri europene se vor finaliza anul acesta în Voinești, detaliate de primarul Gabriel Sandu („Gambă”):
1. Reabilitarea, modernizarea campusului și construirea unei săli de sport la liceul Tehnologic Voinești (POR 2007 – 2013). Valoarea proiectului: 1,5 milioane euro.
Gabriel Sandu: Peste 2 săptămâni vom face recepția finală vizavi de restaurare și modernizare, urmând ca în perioada imediat următoare, în momentul în care avem avizul Ministerului Educației, să facem procedura de achiziție publică pentru mobilier. Tot ceea ce înseamnă mobilier este cheltuială neeligibilă din proiect. Banii vor fi suportați din bugetul Consiliului Local, iar suma se ridică la 350.000 lei.
2. Modernizarea și extinderea pe verticală a Liceului Tehnologic Voinești (POR 2007 – 2013). Început în 2007, proiectul va fi, în sfârșit, finalizat în vara acestui an, el beneficiind de realocarea de fonduri pe Programul Operațional Regional.
Gabriel Sandu: Este o mare bucurie pentru că, după șapte ani și jumătate, voi reuși să finalizez o investiție începută în primăvara anului 2007.
3. Restaurare și reabilitare monument istoric de categorie A și modernizarea prin asfaltare a căilor de acces în satul Oncești (POR 2007 – 2013). E vorba de o bisericuță din lemn din anul 1814, „perla satului”, cum îi place primarului să spună. Proiectul se află deja într-un stadiu foarte avansat de execuție: restaurarea picturii a trecut de 80%, pentru căile de acces și modernizarea infrastructurii s-a făcut procesul-verbal de recepție finală. Urmează, până în luna iunie, să se lucreze la ultima „piesă” a proiectului – o alee din bușteni de stejar.
Gabriel Sandu: Mi-aș dori din suflet ca de Ziua Tuturor Sfinților (Duminica I după Rusalii – 15 iunie 2014) să pot resfinți această bisericuță.
4. Modernizarea prin asfaltare a drumului comunal din satul Lunca (PNDR – Măsura 322). E proiect depus prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) Valea Ialomiței, cu o valoare totală de 150.000 euro, din care jumătate de la bugetul local.
Gabriel Sandu: Avem o contestație, că ăsta e sport național în România, urmând ca în perioada imediat următoare, când vom primi soluția de la CNSC (Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor), să putem da ordinul de începere a lucrărilor.
5. Modernizarea prin asfaltare a străzii Țuțuienilor, sat Gemenea-Oncești (PNDR – Măsura 322). Ca și mai sus, e vorba de un proiect depus și derulat prin GAL Valea Ialomiței.
Gabriel Sandu: Am semnat astăzi (n.a. – 20 martie) contractul de finanțare, urmând să-l depun la APDRP.
Onoare muncii!
Pingback: GALERIE FOTO Voinești: Conducerea CJD, vizită la lucrările primei asfaltări din istoria satului Lunca!