În cadrul vizitei oficiale în Provincia Castellón (Spania), urmare a invitației Institutului Hispano Rumano, Claudia Gilia, vicepreședinte al Consiliului Județean Dâmbovița (CJD), a participat duminică, 3 septembrie 2017, la evenimentul de sărbătorire a Zilei Limbii Române, desfășurat sub genericul „Limba română este patria mea”, organizat la Centrul Cultural Bohemia.
În cadrul acestor manifestări a avut loc festivitatea de premiere a participanților la concursul organizat în luna august de Institutul Hispano Rumano „Vise în graiul meu”, adresat tuturor copiilor și tinerilor români cu vârste între 3 și 18 ani din Provincia Castellón. Concursul a urmărit promovarea limbii române în comunitatea română și spaniolă, afirmarea identității lingvistice și culturale a participanților, cunoașterea frumuseților României și promovarea lor în Castellón de la Plana.
Câștigătorii concursului au fost premiați de Consiliul Județean Dâmbovița cu diplome și premii constând în cărți, iar la final, toți participanții prezenți au primit materiale de promovare a Județului Dâmbovița.
Alături de un număr mare de cetățeni români, la eveniment au participat, Ovidiu Iane, secretar de stat în cadrul Ministerului Românilor de Pretutindeni, consulii Gheorghe Florea și Roxana Petruța Filip din cadrul Consulatului României din Castellón de la Plana, Salome Pradas Ten, senatorul Provinciei Castellón, și Manuel Păduraru, președintele Institutului Hispano Rumano.
Întâlnirea pe care vicepreședintele CJD a avut-o în aceste zile cu comunitatea română din Castellón a reprezentat o oportunitate pentru județul Dâmbovița ca, alături de rezidenții români, să promoveze limba și cultura română.
Cu acest prilej, reprezentantul Consiliului Județean Dâmbovița a transmis: „Mulțumesc Institutului Hispano Rumano pentru colaborarea cu instituțiile românești pentru a promova imaginea României, a limbii, culturii și tradițiilor românești, a turismului și a tot ceea ce ne reprezintă ca națiune. Sunt foarte fericită să văd acești copii care s-au înscris în concurs și au pus mult suflet în lucrările lor. În primul rând, este important să apreciem și să păstrăm valorile noastre, să respectăm ceea ce ne ajută să ne facem remarcați printre celelalte națiuni. Valorile noastre sunt acei oameni care au reușit să ducă numele țării dincolo de granițe – vorbim de Mihai Eminescu, Mircea Eliade, Constantin Brâncuși, Nicolae Grigorescu. Am adus aici câteva din lucrările marilor scriitori români și, sper, ca acești copii minunați să le citească cu plăcere”.
Institutul Hispano Rumano își propune să organizeze, în cursul acestui an, și alte evenimente cu specific românesc: degustări de produse tradiționale românești (publicul-țintă fiind în special cetățenii spanioli – pentru a cunoaște gastronomia românească), expoziții de pictură ale artiștilor români, diferite acțiuni de informare a românilor cu privire la schimbările legislative din Spania și din România.
Biroul Comunicare, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița
Comentarii recente