Are balta pește, Stiri in imagini

Soluție pentru blocarea anticipatelor pe care le forțează Iohannis – Orban / analiza senatorului Adrian Țuțuianu

Situația politică de după moțiunea de cenzură aduce din nou în discuție limitele până la care poate Președintele României să forțeze desemnarea unui premier. Klaus Iohannis și PNL vor cu orice preț alegeri anticipate și par să treacă peste orice argumente ce țin de constituirea unui alte majorități care susține un alt premier decât pe Ludovic Orban.

În atare condiții, cu un președinte care ignoră noua realitate parlamentară, cum poate fi oprită forțarea alegerilor anticipate? Arată astăzi, într-o analiză mai largă, senatorul PRO ROMÂNIA, Adrian Țuțuianu. Noi am decupat doar câteva fragmente, cu pașii care ar trebui urmați de partidele politice care nu-și doresc alegeri anticipate:

PSD și PRO ROMÂNIA au propus un candidat pentru funcția de prim-ministru (Remus Pricopie). Sunt 233 de parlamentari care susțin această opțiune. Nu am propus un candidat, doar ca să jucăm într-o piesă de teatru, ci am propus un candidat care poate fi acceptat de Klaus Iohannis. (…) Ce ar trebui să facă Președintele? Luând act de această majoritate, dacă am fi într-o țară normală și cu principii democratice solide, ar trebui să-l desemneze și să-i dea șansa să formeze un guvern.

Ce pași ar fi necesari? 1. Consultarea partidelor politice. Dl Iohannis este grăbit, vrea anticipate cu orice preț. Diseară, vom vedea că anunță candidatul de prim-ministru în persoana dlui Ludovic Orban.

Pasul 2: dl Orban ar avea 10 zile; sunt convins că va veni până luni cu același guvern, aceeași structură, același program de guvernare.

De aici, trebuie convocate cele 2 Camere ale Parlamentului în ședință comună. Și, opinia mea este că, dacă PSD nu are un blat legat de alegeri anticipate, dacă UDMR își urmărește foarte atent interesele și PRO ROMÂNIA rămâne aliat pentru această situație de criză politică, nu se va putea face, probabil, majoritatea necesară ținerii ședințelor reunite ale Parlamentului. Este o situație pe care am enunțat-o aseară și nu pentru că e nu știu ce mare invenție, ci pentru că a fost aplicată în anul 2009 de PDL și Traian Băsescu.

Ce va rezulta de aici: că această criză politică forțată va continua și, probabil, vom avea un guvern după alegerile locale. De ce? Pentru că, în momentul acela, nu mai e timp pentru alegerile parlamentare anticipate sau nu mai au nicio rațiune – de ce le-ai face în septembrie sau octombrie în loc de noiembrie?

Așadar, soluția pentru a răspunde acestei forțări a Constituției și ignorării noii majorități o reprezintă boicotarea parlamentară a noii propuneri de guvern PNL – Orban (care, de fapt, va fi același guvern demis prin moțiune). Aici, dincolo de alianța PSD – PRO ROMÂNIA, un rol decisiv îl va avea UDMR, iar, din analiza senatorului, formațiunea nu are niciun motiv să mai acorde credit aceluiași guvern:

UDMR este interesat de votul dintr-un singur tur la primari, pentru că, în comunitățile unde are 25-30%, poate scoate un primar. Este interesat de votul uninominal pentru președinții de Consilii Județene. Și, în al treilea rând, nu cred că riscă pe mâna unui nou guvern Orban, pentru că dl Orban ne-a spus aseară ce va face cu cele 2 tururi pentru primari: ordonanță de urgență.

În același timp, mai spune Țuțuianu:

Ce mai cred eu că se poate întâmpla? În condițiile în care Parlamentul nu se va întruni ca să discute cu privire la învestirea guvernului, să asistăm la o sesizare a Curții Constituționale pentru un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Președinte. Și, de aici, CCR va avea din nou misiunea să dea o soluție, care va influența viața politică pe următorii ani.

Concluzia:

Este o criză politică indusă (de Președintele Iohannis), nu una reală. Criză reală e atunci când nu ai soluții. Ori soluția politică există.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Reclama ta aici

Sărbători fericite! Primarul comunei Mănești

gusto giusto2 copy
supercom 2

Arhiva