Președintele PSD Dâmbovița, senatorul Adrian Țuțuianu, a vorbit astăzi, într-o conferință de presă, despre declarația pe care Parlamentul, în plenul reunit al celor 2 Camere, a adoptat-o miercuri. Declarația, care a fost propusă de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, subliniază că Legislativul se angajează cu fermitate să servească exclusiv națiunea pe care o reprezintă, opinia structurată și legală a societății românești fiind exprimată în mod legitim și cu exclusivitate de Parlament.
Adrian Țuțuianu:
De ce a fost nevoie de această declarație? Am asistat la începutul acestui an la un atac concertat al unor instituții – Președinția, CSM și Parchetul General – la adresa Guvernului și a Parlamentului legat de adoptarea Ordonanței nr. 13/2017. Situația generată de aceste atacuri a fost clarificată prin deciziile pe care Curtea Constituțională le-a dat, cea mai importantă fiind cea din data de 8 februarie 2017. Vă reamintesc că, prin această decizie, au fost declarate ca neîntemeiate sesizările CSM și Președintelui României, Curtea explicând că Parlamentul poate delega Guvernului, printr-o lege specială de abilitare, competența de a emite ordonanțe, iar pe de altă parte, că Executivul nu are obligația constituțională sau legală de a solicita avizul CSM în materia în care a legiferat, precum și că CSM nu are abilitarea legală de a emite un astfel de aviz.
Decizia Curții și declarația Parlamentului au fost necesare în absența manifestării unei bune credințe în interpretarea legii fundamentale de către reprezentanții instituționali ai autorității judecătorești, ca și din cauza abuzului de drept al Președintelui României, care a recurs la sesizarea fără temei a Curții Constituționale, doar în scopul blocării unui proces politic democratic.
Parlamentul României a considerat ieri, prin decizia majorității, că decizia CCR trebuie să pună capăt, o dată pentru totdeauna, acțiunilor concertate de subminare a rolului și prestigiului Parlamentului, ca instituție centrală a democrației și organ reprezentativ suprem al națiunii române. (…) Credem că Președintele trebuie să-și înțeleagă statutul de mediator între puterile statului, între acestea și societate. Trebuie să înțeleagă că reprezintă statul român, iar suveranitatea este asigurată de către Parlament și că nici Președintele României, nici CSM, nici Ministerul Public nu au atribuții în a controla Executivul.
Onoare muncii!
parlamentul rușinii naționale, cu doi infractori cocoțați la amvon vrea respect, doar respect! la muncă, tată, că aveți restanțe de legiferat cu sutele plus ridicări de imunitate!
în beția asta de cuvinte spre reinterpretarea Constituției, dl. CAC Popescu – Tăriceanu și-a luat parlamentul pe persoană fizică, l-a prostit să-i voteze un document cu care suspendarea ficusului de la Cotroceni să meargă ca unsă (cu CCR s-a rezolvat!).
hai, eu m-am pregătit, vă aștept la referendumul de demitere dacă aveți sînge în instalație!