Consilierii județeni adunați astăzi în ședință extraordinară au aprobat un proiect de hotărâre legat de proiectul Palatului Brâncovenesc de la Potlogi, investiție care poartă și acum consecințe multe și păguboase ale istoriei începute la semnarea contractului de execuție. Pe cât de simplu vom putea enunța, problema pusă în discuție are următorul desfășurător:
1. Între Consiliul Judetean Dâmbovița și Asocierea formată din Intini Angelo S.R.L. și S.C. Ramb Sistem S.R.L. a fost încheiat contractul de lucrări nr. 540/16.12.2011, contract care a fost reziliat în data de 15.03.2013.
Explică președintele CJD, Adrian Țuțuianu, motivul rezilierii:
În anul 2013 am constatat următoarele: SC Intini Angelo SRL, persoană de drept italian, era în procedură de lichidare. În România, băieții ăștia au înregistrat o firmă cu o denumire asemănătoare; nu știu cum au trecut de Registrul Comerțului, în sfârșit, asta e o chestiune pe care trebuie s-o lămurească alții. Și noi am putut constata ce: co-contractantul nostru nu mai este în viață și noi lucram cu o altă persoană juridică, ceea ce însemna o corecție de 100% pe proiect. De aceea am și reziliat contractul de execuție de lucrări și am organizat o nouă procedură de achiziție publică.
2. În baza contractului de lucrări și a poliței de garantare a avansului emisă de S.C. Compania de Asigurări-Reasigurări Exim România S.A., Consiliul Județean Dâmbovița a acordat constructorului (Intini Angelo) un avans de 15% din valoarea contractului, respectiv suma de 3.997.656.90 lei. Ori, la momentul rezilierii contractului de lucrări, banii trebuiau recuperați.
3. Ceea ce s-a și întâmplat. Spune Adrian Țuțuianu:
Ce am făcut noi în momentul când am reziliat contractul? Am luat banii de la societatea de asigurări, 4.000.000 lei, reprezentând contravaloarea avansului. Ce-am constatat după aceea? Că sunt lucrări făcute pe teren de 413.000 lei, aferente cotei de avans, și mai sunt lucrări de încă aproape 800.000 lei pe care nu le putem deconta în niciun fel în relația cu Ministerul Dezvoltării pentru că sunt executate de o persoană juridică care nu-i parte în contract nici cu noi, dar nici cu societatea de asiguări. Noi am prezervat drepturile Consiliului, încasând banii, 4.000.000.
4. Societatea de asigurări ce-a făcut? A contestat executarea silită, spunând: Domne, vedeți că sunt lucrări de cel puțin 413.000 lei unde n-aveți dreptate, nu trebuie să mă executați, că ele există pe teren. Mai departe, a lucrat justiția independentă. A venit un băiat de la Judecătoria Sectorului 1 București, am făcut și sesizare la CSM, și, fără să ne fi citat, a dispus pe calea unei ordonanțe președințiale sistarea lucrărilor la Palatul Potlogi pe motiv că este nevoie să se asigure conservarea de probe, adică societatea de asigurări să stabilească ce lucrări erau executate.
5. În contextul celor de mai sus, Consiliul a intrat la negocieri cu societatea de asigurări, pentru a debloca situația. A avut loc o primă întâlnire, săptămâna trecută, la care au participat din partea CJD vicepreședintele Marin Antonescu, administratorul public – Alexandru Oprea, directorul juridic – Dorina Stoica și directorul economic – Carmen Igescu. În parte, lucrurile au fost remediate, primul pas fiind făcut astăzi prin hotărârea adoptată în unanimitate, hotărâre care presupune 3 chestiuni:
- restituirea sumei de 413.000 lei către societatea de asigurări;
- se ia act de propunerea de tranzacție cu societatea de asigurări, propunere întocmită pe baza întâlnirii de săptămâna trecută;
- împuternicirea președintelui CJD, Adrian Țuțuianu, să continue negocierile cu firma de asigurări și să ducă tranzacția până la capăt.
Onoare muncii!
*imagini de la ultima vizită pe șantierul de la Potlogi a președintelui CJD, 20 februarie 2015
Comentarii recente