Are balta pește, Stiri in imagini

Proiectul centralei SMR de la Doicești va primi finanțare de 4 miliarde de dolari din SUA / „România, pe harta lumii”

România construieşte cu ajutorul americanilor prima centrală cu mini-reactor nuclear din Europa, la Doicești, în județul Dâmbovița. Anul trecut a fost pus deja în funcțiune noul parc fotovoltaic, parte a complexului energetic.

Luni, a avut loc la Doiceşti evenimentul „Energie pentru generaţia următoare”, organizat de Ministerul Energiei, în parteneriat cu Societatea Naţională Nuclearelectrica şi compania RoPower Nuclear. La eveniment au participat ambasadoarea SUA în România, Kathleen Ann Kavalec, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, CEO RoPower, Melania-Simona Amuza şi Deputy Group CEO E-Infra, Gianina Pelea.

Vizita pe amplasamentul viitoarei centrale SMR de la Doiceşti a avut loc în perioada de tranziţie a proiectului dintre cele două etape FEED (Front End Engineering and Design). Proiectul este aşteptat să genereze peste 2.000 de locuri noi de muncă în perioada de construcţie şi peste 230 de locuri de muncă permanente pentru operarea centralei, plus alte mii de locuri de muncă în industriile conexe.

În localitatea dâmbovițeană a funcționat o termocentrală pe cărbune, care a fost demolată. Noua centrală nucleară va avea șase reactoare nucleare e mici dimensiuni, cu o capacitate totală de producție de 460 de megawatti, suficientă să aprovizioneze 46.000 de locuințe.

În acest moment, proiectul este într-o fază incipientă, cea a studiilor de fezabilitate – urmează să fie comandat un astfel de studiu. Este deja gata proiectul unui parc fotovoltaic de 80 de megawatti.

Valoarea investiției este estimată la câteva miliarde de dolari. O parte din finanțare e asigurată de partea americană.

Kathleen Ann Kavalec:

După cum tocmai am văzut, România este pregătită să devină un centru regional de energie curată. Proiectul SMR de la Doicești se află în prima linie a acestei transformări.

Acest proiect vizionar beneficiază de sprijin la cel mai înalt nivel din partea Guvernului SUA, atât din punct de vedere politic, cât și financiar. De aceea sunt astăzi, aici, pentru a demonstra această susținere. U.S. EXIM Bank și Corporația Internațională de Finanțare a Dezvoltării (DFC) din SUA s-au angajat să ofere finanțare pentru a asigura succesul acestui proiect SMR la Doicești, in valoare de 3 miliarde de dolari, respectiv de 1 miliard de dolari.

Sebastian Burduja:

Robert Kennedy spunea cândva: „Mulți văd lucruri care există și se întreabă de ce? Alții aleg să-și imagineze lucruri care nu există și se întreabă de ce nu?” Ne puteam și noi, astăzi, întreba: De ce nu? Aici, în România, o asemenea minune a  lumii. Și cred că într-o zi, și nu e departe acea zi, pentru că vizăm orizontul 2029-2030, România poate fi pe harta lumii cu prima centrală nuclearoelectrică, primele reactoare modulare de mici dimensiuni. Chiar aici, la Doicești.

Comentarii

comentarii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Reclama ta aici
gusto giusto2 copy
supercom 2

Arhiva