Primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, trage (din nou) un semnal de alarmă care ar trebui să trezească mai multe instituții. Subiectul asupra căruia edilul vrea să facă lumină e legat de asistații social, beneficiari ai Legii 416/2001 privind venitul minim garantat.
Îngrijorarea, apelul și revolta primarului se referă la modul cel puțin suspect în care foarte mulți dintre cei care beneficiază de acest venit sub formă de asistență socială găsesc soluția de a nu presta orele de muncă în folosul comunității la care îi obligă legea. Iar această soluție este înaintarea de scutiri medicale. Scutirile se obțin, pare-se, cu foarte multă ușurință.
Cristian Stan:
În primul rând, vreau să menționez că, de la momentul în care am preluat atribuțiunile de primar, am încercat permanent să acordăm aceste drepturi pe Legea 416 celor care au, într-adevăr, nevoie. Și am ajuns de la un număr de dosare care bătea spre 500 la vreo 360. (…) Suntem deschiși să acordăm ajutor celor care au nevoie, copii, persoane cu probleme deosebite, însă cerem să fie prestate anumite ore în folosul comunității, lucru prevăzut de lege și care vine, cumva, să compenseze efortul bugetar făcut.
Ne aflăm în fața unei situații, care, din punctul meu de vedere, este cel puțin ciudată, ca să nu spun mai mult. Așadar, la nivelul municipiului Târgoviște, din acești beneficiari avem aproape 300 de persoane care ar putea să presteze munca în folosul comunității. Ei bine, din aceste persoane, avem undeva la 258 de scutiți medical! Sunt 158, spre exemplu, care au scutiri medicale pe luni întregi, 6 – 12 luni. La aceștia se adaugă încă aproximativ 100 care vin lună de lună cu scutiri medicale punctuale, ceea ce, sigur, lipsește de orice substanță obligația prevăzută în Legea 416.
Cristian Stan spune că nu vrea să interfereze în vreun fel în atribuțiunile medicilor, dar enunță public o problemă cu evident caracter de suspiciune.
Cele mai multe scutiri medicale se acordă pentru tulburări depresive, de personalitate, migrene.
Eu zic că, dacă se continuă la modul acesta, ne batem joc unii de alții și ne batem joc de un cadru legal, care implică obligații pentru administrația locală (dosar, anceta socială), obligații de plată pentru Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială, dar și obligații din partea beneficiarilor. (…) În viitor o să ajungem, probabil, să nu mai avem niciun beneficiar apt de muncă. Dacă, în momentul de față, din 300 avem 40, dacă se continuă așa, probabil că și ăia 40 se vor „îmbolnăvi”. (…) Suntem într-o situație absurdă, e strigătul primarului.
Cristian Stan spune că s-a adresat Colegiului Medicilor, dar instituția a răspuns că responsabilitatea cade doar asupra medicilor care eliberează scutirile și ei își asumă aceste lucruri.
Mie îmi este foarte greu să pun la îndoială un diagnostic medical; nu știu, nu mă pricep, nu e treaba mea. Eu îmi fac datoria de a sesiza o situație cel puțin ciudată. Cred că este cea mai mare frecvență de îmbolnăvire care poate exista la o categorie distinctă a târgoviștenilor. Cei care au ajutor social reprezintă categoria cea mai bolnavă din municipiul Târgoviște. Nu există altă categorie care să fie mai predispusă la tulburări depresive, anxioase, recurente și de toate felurile decât beneficiarii de ajutor social. (…) Pot fi oameni în nevoie, pot fi oameni care trebuie sprijiniți – și mă refer mai ales la copii, unii ar muri de foame dacă n-ar primi acest ajutor, drepturi de la cantină și așa mai departe. Dar restul…Ți-e greu să vii și să faci o curățenie? Ți-e greu să vii și să participi la o deszăpezire?
Primarul spune că, pe acest subiect, este și un dosar deschis de Poliție anul trecut, când edilul a ieșit pe același subiect, „dar trenează”.
Încă un detaliu: municipiul Târgoviște înregistrează, de departe, cel mai mic număr de dosare din județ pe Legea 416 raportat la numărul de locuitori.
Oroare muncii!
Comentarii recente