Președintele Comisiei parlamentare pentru controlul activității SRI, senatorul PSD Dâmbovița Adrian Țuțuianu, a vorbit astăzi în termeni categorici de ceea ce se dovedește a fi tabloul sumbru al României din ultimii ani. Comentariile vin după dezvăluirea avocatului culjean Radu Chiriță, publicată pe blogul său, anume că peste 100.000 de autorizații de interceptare au fost emise în perioada 2010-2015 de instanțele din România.
Potrivit lui Adrian Țuțuianu, cifrele făcute publice, corelate cu ultimele informații din scandalul arhivei SIPA, devoalează o Românie – stat polițienesc și că acum este momentul de cotitură în care subiectele pot fi lămurite deplin:
Peste 100.000 de interceptări, personal, cred că înseamnă enorm. Am putea trage foarte multe concluzii, dar una de fond cred că este foarte corectă: în România ultimilor ani, cu atât de multe interceptări, nu putem trage concluzia decât că sunt elemente de poliție politică.
În al doilea rând, corelând interceptările cu eventuala implicare a instituțiilor statului în alegerile 2009, cu posibilele șantaje la adresa judecătorilor cu informații din arhiva SIPA, am putea să tragem concluzia că România a fost și poate încă este un stat polițienesc. Dezbaterea pe aceste teme trebuie dusă până la capăt, pentru că este un moment de răscruce în care trebuie să se facă curățenie în relațiile inter-instituționale în ceea ce privețte sistemul de justiție.
Mai pot să adaug ca și comentariu că problema nu privește doar pe cei care au cerut mandate de ascultare. Problema majoră cred că este în sistemul de justiție, care ar trebui să asigure tuturor garanția că interceptarea se face atunci când situația este de natură excepțională și că nu devine o practică obișnuită în instrumentarea cauzelor penale, indiferent cine e solicitantul.
Onoare muncii!
Da, mă rog, cu mandat de ascultare, în situațiile extreme, dar să-și bață joc de oameni, să pună presiuni periclitând sănătatea, distrugând personalitatea, nu știu cum se mai justifică asta.Să redirecționeze mesaje intime către chat să-și bată joc abuzând de ,,mandat”..de „ascultare”. Cum își permit să pună presiuni pe oameni nevinovați? Pe cine interesează de „Drepturile Omului”? Cum mai recuperăm viețile distruse….ba, chiar pierdute.