Are balta pește, Stiri in imagini

Președintele CJD și pretențiile imposibile ale primarilor din județ. Cum să împarți 28 de milioane la solicitări de 1.600

 

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, a vorbit astăzi, într-o conferință de presă, de situația neplăcută creată în jurul repartizării către primării a sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru proiecte de dezvoltare la nivelul unităților administrativ-teritoriale. CJ Dâmbovița are de repartizat aproximativ 28,4 milioane lei, în timp ce, după centralizarea tuturor solicitărilor din județ, suma cerută de primari ar fi de 1.600 milioane lei.

Șeful administrației județene spune că împărțirea banilor se va face luând în calcul mai multe criterii (proiectele derulate de fiecare localitate, necesități stringente ect), dar le atrage atenția edililor că nu pot veni la CJD ca la un sac fără fund, în vreme ce unii sunt iresponsabili în administrarea propriilor bugete:

Oricâtă matematică și oricâtă înțelegere aș avea, să am 28,4 de reapartizat și să am solicitări de 1600… Eu cred că nu sunt nici mafalda, nu mă cheamă nici Iozefini ca să scot dintr-un joben și toată lumea să fie mulțumită.

Lucrul îngrijorător pentru mine este că anumiți colegi au făcut solicitări și pentru cheltuieli de funcționare. Și îmi permit să le atrag respectuos atenția că, în momentul când și-au fundamentat bugetul, trebuiau să-și asigure cheltuielile de funcționare și că s-a repartizat de către Consiliul Județean, încă din luna aprilie, odată cu aprobarea bugetului, sumele necesare pentru cheltuielile de funcționare, însemnând, la unii, și plata salariilor și anumite servicii pe care le au la nivelul unităților administrativ-teritoriale.

O altă precizare pe care aș vrea s-o fac și care este foarte interesantă pentru cineva care are puțin habar de ceea ce înseamnă administrație publică și ceea ce înseamnă colectarea veniturilor: din statistica de la Agenția Județeană a Finanțelor Publice Dâmbovița, vreau să vă spun că, pe partea de venituri, unitățile administrativ-teritoriale din județul Dâmbovița, vorbesc aici de toate cele 89, din veniturile proprii încasate își asigură aproximativ 32%. Este o cifră foarte mică și, înainte de a cere și a sta cu mâna întinsă, ar trebui să ne preocupăm de gradul de încasare și de a colecta acele venituri proprii pe care le estimăm în bugetul de venituri și cheltuieli.

Eu n-am pretenția despre mine că sunt Făt-Frumos, dar sunt un tip rațional și corect. Sigur că vom ține cont de necesitățile fiecarei unități administrativ-teritoriale, dar, în același timp, nici nu pot să fiu atât de naiv, cum, din păcate, sunt unii dintre colegii mei, ca să ne închipuim că unora li se satisfac toate trebuințele, iar alții nu primesc deloc. (…) Vom ține cont de proiectele europene, de proiectele pe PNDL, de necesitățile fiecărei UAT, dar, repet, să nu credem acum că venim aici cu sacul la pomul lăudat și luăm. (…) Sunt unități administrativ-teritoriale din județ cu venituri proprii foarte mici, care-și permit să plătească salarii de rămâneți siderați. Sunt date publice.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Reclama ta aici

Sărbători fericite! Primarul comunei Mănești

gusto giusto2 copy
supercom 2

Arhiva