Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, le transmite un mesaj celor care, la nivel central, au rostogolit ideea potrivit căreia autoritățile locale nu au făcut mai nimic în lupta împotriva coronavirusului. Au fost indicați și 2 dintre purtătorii acestor declarații – premierul Ludovic Orban și secretarul de stat Raed Arafat.
Șeful CJD spune că la mijloc este interesul actualei puteri centrale de a prelua conducerea unităților spitalicești din țară, care, însă, rămân finanțate de la bugetul județean. Unii dau banii, alții folosesc acești bani ca să conducă spitalele.
Alexandru Oprea:
Aș vrea să fac o remarcă de natură politică. Am văzut intervenția prim-ministrului Ludovic Orban și intervenția secretarului de stat Raed Arafat. Fac pecizarea că autoritățile locale nu au fost simpli spectatori în această bătălie împotriva Covid-ului. Eu sunt de acord că se duce o bătălie pentru schimbarea și preluarea managementului spitalelor. În ceea ce mă privește, n-am o problemă legată de managementul spitalului (Spitalul Județean de Urgență Târgoviște este în subordinea CJD – n.r.), dar melanjul ăsta…Consiliile Județene să dea fondurile și Ministerul Sănătății să numească conducerea spitalului nu merge. Ori îl ia cu totul, ori îl lasă cu totul. Dacă aloci resurse, este normal să ai și niște pretenții asupra modului cum se administrează respectiva activitate.
CJD a alocat fonduri și a sprijinit nu doar unitățile medicale, ci și localitățile din județ unde au fost înregistrate cazuri. De asemenea, nu a uitat nici de ISU, către care a alocat suma de 250.000 lei pentru a avea dotările necesare în această bătălie. Și chiar și în aceste condiții, județul Dâmbovița a primit, la rectificare, 2,64 milioane lei (repartizați din încasările provenite din TVA), dar, în același timp, i-au fost retrași 1,8 milioane lei (proveniți din impozitul pe venit neîncasat). În concluzie, a primit doar 800.000 lei în contextul în care bugetul pe anul 2020 a fost mai mic cu 80 de milioane de lei decât cel din 2019 și întreg județul, ca și toată lumea, de altfel, s-a confruntat cu o criză fără precedent.
Onoare muncii!
și atunci cum se face că Dâmbovița aleargă de 5 zile gîfîind să ocupe și ea un loc măcar în top 10 în lupta asta oarbă cu COVID-ul? 🙁