S-a întâmplat luni, 24 martie, cea de-a XIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural – București – Teatrul Odeon. Au fost acordate premii pentru zece secţiuni diferite care au recompensat cele mai importante realizări ale anului 2013, în diferite domenii ale culturii.
Partea frumoasă pentru județul Dâmbovița vine din aceea că profesorul Universității „Valahia” din Târgoviște – Marin Cârciumaru a câștigat premiul acordat de Radio România Cultural la secțiunea „Știință”. Distincția i-a fost acordată pentru realizarea numită: Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic, obiectiv inaugurat în decembrie 2013 la Târgoviște. Premiul e cu atât mai prețios cu cât a fost obținut într-o competiție de nivel foarte ridicat. Celelalte nominalizări au fost: scriitorul Nicolae Romulus Dărămuş; Nicolae Zamfir – directorul Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” şi echipa proiectului laserului cu lumină extremă ELI – NP.
Profesorul Cârciumaru a intrat, astfel, într-o galerie selectă a premiaților Radio România Cultural de anul acesta, alături de Călin Peter Netzer (Film), Alexandru Dabija ( Teatru) sau Nicu Alifantis ( Muzică). Zice câștigătorul:
Distincția a fost surprinzătoare pentru noi, toți cei care am contribuit la realizarea acestui muzeu, nu ne-am așteptat. Am fost nominalizați de Radio România Cultural fără să facem noi ceva în sensul ăsta, să ne depunem un dosar sau altceva. E extraordinar că am fost preferați de juriu în fața unei concurențe de elită. Pentru că, trebuie să vă spun, la secțiunea „Știință” au mai fost nominalizate personalități remarcabile, scriitorul Dărămuș, dar, în mod special, profesorul Zamfir – directorul Institutului de Fizică Nucleară, care a participat cu proiectul laserului de la Măgurele. Bănuiesc că știe toată lumea că, pentru realizarea lui, s-au cheltuit milioane de euro. Or faptul că, până la urmă, în această competiție de elită am fost declarați câștigători este un lucru senzațional.
Mă bucur enorm că prin muzeul nostru, cu fondurile acordate cu generozitate de Consiliul Județean – și aici trebuie să-i mulțumesc în primul și-n primul rând președintelui Adrian Țuțuianu, care ne-a sprijinit total, – am putut să învingem un concurent atât de puternic și cu o tematică atât de reprezentativă, cu un impact atât de mare cum este laserul de la Măgurele.
Pentru municipiul Târgoviște, pentru județul Dâmbovița, premiul este un semnal extrem de pozitiv că, atunci când politicul înțelege să investească, atât cât poate, în cultură, cultura răsplătește aceste eforturi. Poate că nu toți au crezut în proiectul nostru atunci când l-am demarat, dar se vede acum că a fost o idee de succes. Din cunoștințele mele, este singurul proiect de acest gen, muzeal,care câștigă un premiu în media atât de important.
Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic a fost inaugurat în luna decembrie 2013. Este o investiție finanțată de Consiliul Județean Dâmbovița, reunind cele mai spectaculoase descoperiri arheologice realizate în cei peste 40 de ani de activitate ştiinţifică a profesorului Marin Cârciumaru. Este, în fapt, o expoziţie fabuloasă care adună: cele mai vechi recipiente din lume, pentru prepararea coloranţilor (peste 50.000 de ani); colier din cochilii, fluier, vârfuri de suliţă din fildeş unice în Europa Centrală şi de Est (peste 20.000 de ani); un ansamblu fascinant de unelte şi arme din piatră, vechi de peste 10.000 de ani, descoperit în România.
Onoare muncii!
Comentarii recente