Blocajul creat de consilierii PNL la nivelul CJ Dâmbovița (vezi AICI), care poate duce la pierderea unor investiții de zeci de milioane de euro în zona UM Gară, este taxat aspru de președintele CJD, Alexandru Oprea. Atât în cadrul unei conferințe, cât și printr-un comunicat de presă al instituției, Oprea anunță că se va îndrepta împotriva fiecărui consilier liberal cu plângeri penale:
Față de această situație, fapta culpabilă, producătoare de prejudiciu, le aparține, dar și răspunderea juridică – care îmbracă forma civil delictuală ori penală, condiționată de tipul autorității, instituției publice care efectuează verificarea, respectiv controlul angajării cheltuielilor bugetare.
Ori, pe lângă răspunderea de natură politică, aleșii locali au și răspunderea juridică atunci când – printr-o activitate nelegală, inactivitate sau tăcere ori prin faptele și operațiunile materiale ale lor – produc pagube/prejudicii bugetului autorității publice.
Răspunderea aleșilor locali este reglementată în mod expres prin:
- Legea nr. 215/2001 privind administrația publică locală
- Legea nr. 393/2004
– art. 55 „Aleşii locali răspund, în condiţiile legii, administrativ, civil sau penal, după caz, pentru faptele săvârşite în exercitarea atribuţiilor ce le revin”
– art. 56 „Consilierii răspund în nume propriu, pentru activitatea desfăşurată în exercitarea mandatului, precum şi solidar, pentru activitatea consiliului din care fac parte şi pentru hotărârile pe care le-au votat.”
- Legea nr. 273/2006 a finanțelor publice locale care, la art. 20 alin. 1 lit. h, prevede răspunderea autorităților publice locale „pentru administrarea fondurilor publice locale pe parcursul execuţiei bugetare, în condiţii de eficienţă”
Față de cele de mai sus, președintele CJD a anunțat că va sesiza instituțiile statului pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, cu privire la prejudiciile aduse fiecărui proiect de investiții blocat de consilierii PNL: Voi face plângere penală pentru abuz în serviciu și voi cere daune interese, mai întâi pentru sumele cheltuite, pentru că mă va întreba Curtea de Conturi, și, doi la mână, pentru acele investiții pe care nu le mai aduc și de care este văduvit județul Dâmbovița. Și vreau să vă mai spun un lucru: este un precedent creat printr-o hotărâre a instanței la Consiliul General al Municipiului București. Deci, există practică judiciară. Dacă dumnealor își închipuie că votul ăsta e așa, cum ni se pare nouă dimineața, nu e în regulă!
Onoare muncii!
Comentarii recente