Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a mers astăzi într-o vizită de lucru la Dragomirești pentru a verifica stadiului unui proiect social desfășurat în parteneriat cu Fundația „Sera România”. L-au însoțit primarul comunei Dragomirești, Dragoș Vlădulescu, și directorul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Dâmbovița, Cristiana Bucur.
În anul 2013, Consiliul Județean Dâmbovița și DGASPC Dâmbovița au demarat o anchetă socială cu privire la familiei Stegaru din comuna Dragomirești, sat Decindeni. S-a constatat că familia este compusă din cinci persoane, doi adulți și trei copii minori (două fetițe de 13, respectiv 11 ani, și un băiat de 2 ani). Spațiul în care locuiau era, de fapt, o cameră amplasată pe un teren greu accesibil, familia nefiind proprietară nici pe teren, nici pe locuință. Camera de locuit avea suprafața de 16 mp, construcție improprie, fără fundație și fără pereți de susținere, mobila sărăcăcioasă și fără iluminat electric. Încălzirea se făcea cu o sobă cu lemne din cărămidă, iar în cameră exista un șifonier, un pat și o masă unde copiii își făceau temele și se servea masa. Spațiul era impropriu și insuficient pentru nevoile familiei, dar mai ales pentru dezvoltarea normală a copiilor în familia naturală. Este de menționat că cele doua fetițe urmează cursurile școlare cu regularitate, iar părinții se ocupă de creșterea și educația copiilor.
Pentru prevenirea separării copiilor de părinți, s-a propus includerea acestei familii în cadrul proiectului derulat în parteneriat cu Fundația SERA România– Reintegrarea\integrarea copiilor beneficiari ai unei măsuri de protecție specială. Având în vedere că familia nu este proprietară nici pe teren nici pe locuință, au fost făcute demersuri pe lângă autoritatea locală Dragomirești, care a pus la dispoziție un teren de 500 mp pentru familia Stegaru. Mai departe, s-a întocmit un deviz estimativ, cu necesarul de materiale pentru construcția unei locuințe, pe terenul acordat de autoritatea publică locală. La momentul actual au fost făcute achiziții în valoare de aproximativ 10.000 lei, constând în materiale de construcții: ciment, fier beton, BCA, multibat, căpriori, scândură, etc. (48% contribuție CJD și 52% contribuție Fundația SERA).
Casa este în construcție, forța de muncă fiind asigurată de către familia Stegaru și Primăria Dragomirești, urmând ca autoritatea publică locală să sprijine familia în vederea racordării la utilități a locuinței.
Și pentru că suntem în ajun de Sărbători Pascale, Consiliul Județean Dâmbovița și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, au adus o bucurie în plus familie, oferindu-le îmbrăcăminte, alimente și cadorui pentru cei mici.
Adrian Țuțuianu: Militez la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului pentru reintegrarea copiilor în familia lor naturală. Eu cred că asta trebuie să fie soluția finală. (…) Inițiativa a aparținut doamnei director Cristiana Bucur, s-a raliat la această inițiativă și primarul localității, care a pus la dispoziție terenul și se va ocupa de lucrările de alimentare cu energie electrică.
Dragoș Vlădulescu: Primăria Dragomirești și Consiliul Local Dragomirești s-au raliat la proiectul DGASPC și, împreună cu președintele Consiliului Județean, reușim astăzi, aici, în zona Tâmpa, Cartierul Tineretului, să desfășurăm și să ducem la capăt cu succes acest parteneriat, acest proiect care înseamnă sprijinirea unei familii nevoiașe.
Cristiana Bucur: Noi am mers pe soluția păstrării copiilor în familie și nu a-i băga în sistem. Era un caz care a sensibilizat mass-media, care a fost mediatizat. După ce am avut discuții și la nivelul Consiliului Județean, cu dl președinte, dar și cu Fundația Sera, am luat decizia de a construi o casă. Împreună cu dl primar, care le-a pus la dispoziție acest teren, noi am pornit construcția casei aducând materiale.
Comentarii recente