Are balta pește, Stiri in imagini

Legea de aprobare a ordonanței migrației politice a fost declarată neconstituțională! Care sunt consecințele?

ccr

S-a întâmplat pe 2 septembrie publicarea în Monitorul Oficial a OUG nr. 55 pentru reglementarea unor măsuri privind administrația publică locală (celebra ordonanță a migrației politice), care a dat posibilitatea aleșilor ca, în termen de 45 de zile, să opteze pentru un partid sau altul fără ca decizia să determine pierderea mandatelor. Ideea folosită de Liviu Dragnea și ai lui drept argument a fost aceea a restabilirii unei dreptăți politico-administrative pe care liberalii au trădat-o atunci când au rupt Uniunea Social Liberală, declanșând dezechilibre în consiliile locale și județene din țară.

Astăzi, CCR a decis că legea de aprobare a OUG 55 este neconstituțională.

De aici până la inflamarea spațiului public n-a trecut mult. Mai ales că PNL a lansat, deja, teza pierderii mandatelor acelor aleși locali care au beneficiat de prevederile Ordonanței.

De cealaltă parte, PSD, marele câștigător în urma actului normativ, a reacționat prin purtătorul de cuvânt, Gabriela Firea:

Aleșii locali, care în baza OUG 55 și-au schimbat partidul, nu au de ce să se teamă ca urmare a deciziei CCR de astăzi. În momentul în care au luat decizia de a părăsi partidul din care făceau parte, au făcut-o în mod legal, pe baza unui act normativ aflat în vigoare. 

În acest moment, nu știm ce anume din Legea de aprobare a OUG 55 a considerat CCR că este neconstituțional. Avem doar o decizie care operează pentru viitor, iar concluziile le vom putea trage după publicarea motivării, cea care a stat la baza acestei decizii. Abia atunci vom vedea ce anume este în neregulă și vom putea efectua modificările necesare.

Să nu uităm că primarii care au parasit PNL au justificat gestul prin faptul că au candidat pe listele USL, alături de PSD, iar electoratul lor nu a vazut cu ochi buni fuziunea PNL cu PDL, partid care a girat tăierea de salarii și pensii.

În județul Dâmbovița, oportunitatea legală deschisă de ordonanță a fost aproape un drum cu un singur sens pentru primari: dinspre PDL la PSD. Nu 1 primar, nu 2, nu 5, nu 10, ci 23 de edili au lăsat PDL-ul lui Iulian Vladu pentru social-democrație. E drept, cei mai mulți dintre ei s-au întors acolo de unde-au plecat înâtia oară, așa că-i trecem la re-clarificare doctrinară.

În ordinea alfabetică a localităților, au trecut de la PDL la PSD Dâmbovița primarii din: Bărbulețu, Brănești, Brezoaele, Ciocănești, Conțești, Cornățelu, Costeștii din Vale, Crevedia, Dărmănești, Dobra, Glodeni, Iedera, Ludești, Malu cu Flori, Mănești, Ocnița, Odobești, Poiana, Răscăeți, Râu Alb, Runcu, Șelaru, Valea Lungă. Tot de la PDL, dar către UNPR, au trecut edilii de la Gura Foii și Butimanu.

Lor li se adaugă și aproape 200 de consilieri locali, pe care PSD i-a câștigat din toate partidele, PDL fiind, și aici, „furnizorul” principal.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Reclama ta aici

Sărbători fericite! Primarul comunei Mănești

gusto giusto2 copy
supercom 2

Arhiva