Deputatul PSD Dâmbovița, Oana Vlăducă, a prezentat astăzi, într-o conferință de presă, proiectul noii legi a pensiilor, care a intrat în dezbatere publică săptămâna trecută și care urmează să reaşeze un sistem uriaş, mereu complicat de-a lungul anilor.
Legea va mai îndrepta și nedreptățile create de-a lungul timpului și „va rezolva problema celor care au pensii diferite pentru aceeași muncă și aceeași vechime”.
Principalele modificări și reglementări:
o Stabilitate: Stagiu minim de cotizare crește de la 10 la 15 ani.
o Încurajare pentru studiile superioare: Este recunoscută ca vechime în muncă perioada de master și doctorat.
o Echitate: Pensia nu mai este stabilită pe baza stagiului complet de cotizare, care crea discriminări între bărbați și femei (în dezavantajul bărbaților care aveau un stagiu complet mai mare) sau între persoane care au ieșit în momente diferite la pensie. Pensia se va stabili în funcție de contribuțiile plătite și va fi ajustată cu inflația, astfel încât puterea de cumpărare a pensionarilor să nu scadă.
o Încurajarea muncii și respectarea celor care vor să muncească: Pensionarii cu pensie de invaliditate pot cumula pensia cu venituri din activități profesionale pentru care și-au păstrat capacitatea de muncă.
o Pensia minimă devine indemnizație minimă și va fi stabilită prin raportare la salariul minim, ținându-se cont de vechimea în muncă.
o Transparență și debirocratizare. Toți salariații vor putea accesa online informațiile privind contribuțiile acumulate, stagiul de cotizare la zi. Vor putea reacționa dacă văd că angajatorul lor nu a virat la ANAF contribuțiile pe care le-a reținut din salariile lor.
o Recunoașterea tuturor contribuțiilor plătite: pentru perioada februarie 1975 – aprilie 2001 (de când Casa de Pensii are înregistrări) fiecare pensionar va primi un bonus de 10% pentru sporuri, al 13-lea salariu, acord global, bonuri, prime la care au plătit contribuții pentru pensie. Dacă pensionarii vor putea aduce documente din care să reiasă că li se cuvine o creștere mai mare de 10% atunci li se va calcula pensia in funcție de acele documente. Dacă nu aduc documente sau din documente reiese că o creștere mai mică de 10%, atunci se va aplica bonusul de 10%.
o Respect pentru femeile care nasc și cresc copii: pentru femeile care nasc și cresc cel puțin 3 copii, vârsta de pensionare se reduce cu 6 ani (se menține însă condiția de a avea un stagiu minim de cotizare de 15 ani). Pentru fiecare copil în plus se mai scade câte un an din vârsta obligatorie de pensionare.
o Respect pentru cei cu vechime mare în muncă: Dacă vechimea acumulată depășește cu minim 8 ani stagiul complet de cotizare, vârsta de pensionare se reduce cu 5 ani.
o Cumpărarea de vechime. Pentru cei care nu au lucrat anumite perioade de timp, există posibilitatea de a cumpăra vechime de maxim 5 ani, stabiliți în oricare din perioadele în care nu a lucrat (spre deosebire de legea actuală care obligă să fie 5 ani consecutivi). Suma aferentă plătită pentru acești 5 ani poate fi plătite în rate într-o perioadă de maxim 1 an. Dacă nu plătește toate ratele se ia în considerare suma plătită parțial.
o Respect pentru cei care muncesc în condiții speciale: Se recunosc mai multe profesii drept muncă în condiții speciale, în plus față de cele recunoscute în prezent.
o Condiții mai bune pentru pensia de urmaș: soțul supraviețuitor va putea opta între următoarele două variante: 1) să ia 50% din pensia soțului decedat, fără însă a-și păstra pensia proprie la limită de vârstă; 2) Să ia 25% din pensia soțului decedat în plus față de pensia proprie la limită de vârstă. (Condiții: să fi fost căsătoriți cel puțin 10 ani, iar soțul supraviețuitor nu s-a recăsătorit.)
Oana Vlăducă spune că orice temeri sau zvonuri propagandistice sunt false din 3 puncte de vedere:
- Nu va scădea nicio pensie – nici nu este posibil, e neconstituțional.
- Nu va crește vârsta de pensionare – vârsta de pensionare va crește doar când se va constata creșterea speranței de viață. Oamenii au dreptul să se bucure de pensia lor.
- Nu se va egaliza vârsta de pensionare între femei și bărbați – Dimpotrivă, femeile cu mai mulți copii vor avea dreptul să se pensioneze mai repede.
Onoare muncii!
ce coincidență, și la legea salariilor s-a mințit că „niciun salariu nu va scădea”
deja sindicatele au nemulțumiri pe acest proiect de lege