Are balta pește, Stiri in imagini

Oana Vlăducă (PSD Dâmbovița), declarație politică: Ziua Mondială a Radioului, o zi cât o istorie!

oana vladuca 7

DECLARAȚIE POLITICĂ

Stimate colege,
Stimați colegi,

Sărbătorim, în fiecare an, în data de 13 februarie, Ziua Mondială a Radioului, dată care, dincolo de bucuria aniversării, ne oferă și un motiv de reflecție.

Încă de la apariţia sa, radioul a fascinat lumea, prin forța mesajului transmis, iar astăzi face parte din viața noastră,. Știm de ce ne place şi de ce avem nevoie de el. Îmbină cu măiestrie imaginația creativă cu știrea riguroasă, parfumul trecutului cu tumultul cotidianului și cu aventura inovației, divertismentul, cu realitatea de multe ori dramatică. Apariția radioului a avut efecte imediate pe plan social, economic, militar, dar și pe tărâm cultural. Radioul s-a construit în ani de muncă și mulți au fost cei care au pus câte o cărămidă la ridicarea acestui edificiu, contribuind la evoluția sa. Dacă facem recurs la memorie, putem pleca de la cel considerat inventatorul său, Nicola Tesla, mai apoi amintindu-l pe Reginald Fessenden, primul om care a transmis un mesaj vocal prin intermediul undelor radio, dar și pe mulți alții. Acum radioul este un mijloc prompt și eficient de transmitere a informației, un univers dinamic, mereu în pas cu evenimentele, dar și cu nevoia de înnoire.

Data de 13 februarie,  constituie un motiv în plus să ne gândim la acest important mijloc de informare, care face parte din viața noastră, pentru că este momentul în care sărbătorim Ziua Mondială a Radiolui, marcând astfel prima misie a postului de radio al Națiunilor Unite, eveniment consemnat în data de 13 februarie 1946. Ideea a aparținut Academiei Spaniole de Radio. Delegaţia Permanentă a Spaniei la UNESCO a prezentat în mod oficial propunerea la cea de a 187-a sesiune a Comitetului Executiv al UNESCO, din septembrie 2011. La 3 noiembrie 2011, a fost aprobată instituirea Zilei Mondiale a Radioului, de către cea de-a 36-a Conferinţă generală a UNESCO, în ideea de a promova cooperarea internaţională între radiodifuzori, dar şi pentru a încuraja și asigura accesul la informaţie prin intermediul posturilor de radio din întreaga lume.

Doamnelor și domnilor,

UNESCO încurajează toate ţările să celebreze Ziua Mondială a Radioului, pentru a atrage atenţia asupra importanţei acestei căi de comunicare, fără de care mulţi oameni nu ar avea acces la informaţii. Acest moment oferă tuturor posibilitatea de a lua parte la activităţi organizate în parteneriat cu alți reprezentanți ai presei, cu organizaţiile non-guvernamentale, cu autorităţi naţionale şi, nu în ultimul rând, cu participarea publicului. Acest moment aduce în dezbatere generală teme care surprind, probleme care frământă societatea, asigurând dialogul necesar și constructiv pe marginea acestora, cu ajutorul căruia pot fi găsite mai ușor soluții și răspunsuri.

De altfel, în fiecare an, încă din 2012, când a început să fie marcată această zi, au fost propuse teme ample, care surprind aspecte importante ale unor categorii sociale, sau ale unor segmente de vârstă, aducând în dezbatere o paletă largă de probleme și subiecte de actualitate, care preocupă societatea. „Egalitatea de gen la Radio” şi „Să celebrăm femeile din lumea Radioului și pe cei care le susțin”, au fost printre primele temele abordate. Și tineretul a avut un loc important în cadrul acestor dezbateri, fiind conștientizată nevoia de implicare a tuturor factorilor de răspundere, a fiecăruia dintre noi, în rezolvarea unor probleme cu care se confruntă mulți tineri. În acest context, a fost subliniată puterea radioului de a contribui la realizarea unor obiective sociale ale tinerei generații.

O altă temă de interes a fost „Radio în situaţii de urgenţă şi dezastre”, plecând de la ideea că radioul rămâne modalitatea de informare în timp real. Informația transmisa de radio poate ajunge în comunități îndepărtate sau la persoane vulnerabile și are cea mai largă audienţă la nivel mondial. Mesajele UNESCO au subliniat, și cu prilejul lansării acestei teme, necesitatea libertăţii de exprimare. Nu în ultimul rând, a fost pus accentul pe siguranţa jurnaliştilor care își fac datoria de a informa din zone calamitate și care se află în împrejurări ce le pot pune viața în pericol. A fost menţionată, de asemenea, necesitatea de a dispune de accesibilitatea imediată a frecvenţelor radio în momentele esenţiale pentru salvarea de vieţi. Chiar dacă au marcat aniversarea Zilei Mondiale a Radioului, aceste teme trebuie să rămână printre preocupările noastre, în fiecare zi.

Nu putem uita că și istoria radioului România este bogată, putând aminti la acest capitol momente de refință, dar mai ales personalități ale căror nume nu pot fi uitate niciodată. Istoria radioului din țara noastră consemnează faptul că la 22 decembrie 1927, Consiliul de Miniştri a aprobat înfiinţarea Societăţii de Difuziune Radiotelefonică din România, actuala Societate Română de Radiodifuziune. Aproape un an mai târziu, la 1 noiembrie 1928, la ora 17.00, aveau să fie auzite, în eter, cuvintele: ”Alo, Alo aici Radio Bucureşti, România”. Prin aceste cuvinte rostite de Dragomir Hurmuzescu, promotorul radiofoniei româneşti, prindea viață postul național de radio și se deschidea un drum, deloc ușor, marcat de multe evenimente. La 10 martie 1929, microfonul de radio avea să se transforme într-o adevărată tribună pentru istoricul Nicolae Iorga, cel care a ţinut cele mai multe conferinţe radiofonice. La radio s-au făceau auzite apelurile importante către țară, în vremuri tulburi ale istoriei, dar și voci ale unor personalități care au devenit repere. Artiști îndrăgiți aveau să țină ascultătorii lângă aparatele de radio, oferind multe momente memorabile.

De la primul semnal transmis pe unde radio, lumea a fost captivata de noua metodă de comunicare. Dar până la performanţele din zilele noastre, când acest mijloc de informare reprezintă o adevărată industrie, a fost nevoie de foarte multă muncă și sacrificii. Iar truda profesioniștilor care se dedică acestei meserii și care aduc zi de zi, clipă de clipă, informația de care avem nevoie, dar și un strop de deconectare, continuă. Nu de puține ori, se află în zone de conflict sau în mijlocul unor dezastre naturale, pentru a relata cu acuratețe întâmplările, făcându-și meseria cu mult curaj.

Radioul ne aduce buletine de știri care ne conectează în timp real cu evenimente de actualitate care se petrec aproape de lângă noi sau de la celălalt capăt al lumii, ne oferă programe care ilustrează diferite domenii de activitate, dar, nu în ultimul rând, își deschide larg porțile în fața actului cultural-artistic, promovând și chiar producând evenimente de înaltă ținută. Înainte de toate, însă, radioul este cu și despre oameni. Realizatorii, producătorii și prezentatorii de radio ne înlesnesc întâlniri pe calea undelor cu celebrități din zone cultural-artistice, personalități ale științei, nume ale sportului care reușesc să atingă performanța. În același timp, ne aduc în atenție opinii, probleme și așteptări ale oamenilor simpli, care reflectă preocupări actuale, aspecte importante ale vieții de zi cu zi.

Astfel, radioul este o prezență constantă a vieții noastre și reprezintă un factor de coeziune, un mijloc de educaţie şi un promotor de cultură. El poate deveni o platformă pentru informare, dar și pentru inovare, cu ajutorul căreia persoane de toate vârstele, din toate categoriile sociale, pot să dezbată preocupările actuale și să aducă în atenție teme de larg interes.

Ziua Mondială a Radioului este un moment în care trebuie să le mulțumim, odată în plus, celor care, prin activitatea lor au devenit o voce și care contribuie, prin muncă și obiectivitate, la reafirmarea importantului principiu al libertății presei și la menținerea ideii de dezbatere publică. Este o zi specială în care este reconfirmată puterea fascinantă a radioului, pe care îl putem asculta acasă, în mașină sau în multe alte locuri, care ne lansează teme serioase de meditație sau care ne oferă clipe de deconectare şi care își face clipă de clipă datoria de aduce oamenii laolaltă, uniți de magia cuvântului care învinge distanțele de orice fel.

Se cuvine să facem le mulțumim oamenilor de radio pentru tot ce au făcut și fac în slujba ascultătorilor și să le urăm  la multe și frumoase împliniri!

Vă mulțumesc!

Deputat PSD de Dâmbovița
Oana – Silvia VLĂDUCĂ

Comentarii

comentarii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Reclama ta aici

Sărbători fericite! Primarul comunei Mănești

gusto giusto2 copy
supercom 2

Arhiva