S-a întâmplat astăzi, la prima oră, o ședință extraordinară a Consiliului Județean Dâmbovița. Un singur punct pe ordinea de zi – aprobarea datei de 30.06.2016 ca termen limită de finalizare a proiectului de restaurare/modernizare a Ansamblului Brâncovenesc de la Potlogi. E vorba, în esență, de chestiuni financiare care țin de decontare și recepție, nu de execuția propriu-zisă, care a fost finalizată și inaugurată. De exemplu:
- există cereri de plată depuse, care se vor încasa în a doua decadă a lunii decembrie 2015, iar solicitările de rambursare aferente acestor cereri de plată vor fi depuse la finanțator în cursul lunii ianuarie 2016;
- serviciile de auditare financiară a cererilor de rambursare care vor fi depuse în anul 2016, se vor factura de către prestator tot în anul 2016;
- cota către ISC de 0,5% din situația de lucrări nr. 13 a fost inclusă în cererea de plată nr. 13 și va fi achitată după încasarea acesteia de la AM POR, respectiv în a doua decadă a lunii decembrie 2015, desemnarea unui reprezentant în comisia de recepție din partea ISC fiind condiționată de această plată;
- recepția la terminarea lucrarilor poate dura până la 90 de zile de la data constituirii comisiei de recepție, datorită complexității lucrării (monument istoric categorie A).
Argumentele de mai sus n-au fost suficiente și pentru liberalii din consiliu. Certați la partid de prea multe ori că nu fac opoziție la județ, oamenii au înțeles să ia atitudine cu orice preț. Prin vocea lui Gabriel Grozavu, au criticat inaugurarea proiectului în condițiile în care recepția nu e finalizată. I s-a explicat (de către vicepreședintele Marin Antonescu, cel care a coordonat proiectul) că una e finalizarea lucrărilor și alta procedura de recepție, iar președintele Adrian Țuțuianu l-a taxat aspru pe liberal:
N-am să vă permit să vă bateți joc de munca mea de ani de zile pe acel șantier. Eu am stat în ploaie, în frig, în noroi!
A fost suficient motivul pentru ca Jean Popescu, liderul de grup PNL să anunțe, ca protest, că liberalii părăsesc ședința:
Dle președinte, la o opinie a unui consilier de-al nostru, dvs ați preferat să răspundeți într-un mod incorect. Constat că noi, de la PDL, unul câte unul, suntem niște proști. Nu putem participa la vot și ne retragem.
Gestul liberalilor n-a afectat votul pe proiectul de hotărâre, adoptat cu majoritatea formată din PSD și independenți. Ultimul cuvânt i-a aparținut lui Adrian Țuțuianu:
Mă așteptam la lucrul ăsta. Știam că vor face ceea ce au făcut acum. A fost doar un pretext întrebarea dlui Grozavu și, probabil, vom mai avea în perioada următoare, cât mai este din acest mandat, diverse modalități de comportare de tipul ăsta.
Recepția trebuie făcută într-un mod foarte serios, mai ales pe partea de componente artistice. Noi înșine ne-am propus s-o luăm cu acul, pentru că orice remedieri ulterioare care ar fi necesare costă foarte mult și nu mai pot fi făcute decât pe banii Consiliului Județean. În al doilea rând, toate contractele de finanțare au o perioadă de 5 ani de la data recepției în care sunt monitorizate sub aspectul îndeplinirii unor obligații pe care ni le-am asumat. Și a făcut referire dl Antonescu la raportul veniturilor cu chletuielile, la modalitatea de punere în exploatare și așa mai departe. În al treilea rând, și vă spun asta cu o anumită satisfacție, cu mândrie: suntem singurul județ din regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia, care a terminat toate proiectele prin POR 2007-2014. Puteți verifica lucrul ăsta.
Onoare muncii!
cum să declari finalizată o lucrare fără recepţie, cu toată birocraţia impusă de lege?
eu nu m-aş muta într-o casă fără documentaţia recepţiei acesteia.
dar, deh, ca la noi: las’ că merge şi aşa!
hallo, DNA, tanti Codruţa, ia vezi cum e cu lotul „Brâncoveanu”, 19 buc, de la Târgovişte?