Social-democrații dâmbovițeni au avut, la sfârșitul săptămânii trecute, o activitate de comunicare politică, instruire și dezbateri asupra modului în care vor aborda perioada următoare de precampanie electorală. Acțiunea s-a desfășurat la Peștera, în comuna Moroeni. Președintele PSD Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a dorit să ofere substanță acestor întâlniri și a invitat la comunicări oameni cu nume în politica și sociologia românească: fostul premier al României – Adrian Năstase, sociologii Marius Pieleanu și Alfred Bulai și, nu în ultimul rând, președintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea.
La mesajele politice, s-a remarcat Adrian Năstase, care a vorbit despre situația partidului în momentul de față, despre orientările pe care le are la dispoziție PSD și, mai ales, despre riscurile pe care trebuie să le identifice și, dacă e suficient de inteligent, să le evite partidul:
PSD, pentru a guverna, a trebuit să facă diverse compromisuri ideologice. Mă refer, spre exemplu, la momentul 2009, dar și la perioada USL, când, în mod evident, au apărut unele compromisuri și, parțial, o anumită dispariție a dimensiunii ideologice din activitatea partidului. După părerea mea, pe termen lung, este un lucru foarte păgubitor. În acest moment, mesajele partidului vin pe teme care sunt, după părerea mea, secundare. Nu apar elemente esențiale.
S-a încercat și se încearcă o dizolvare a stregiilor de rezistență națională.
Pentru România, se încearcă, după părerea mea, menținerea într-o stare continuă de tranziție. Starea de tranziție este una în care, practic, nu se evidențiază obiective clare, iar acțiunea politică nu mai este suficient de eficientă.
Din punctul de vedere al strategiei, în primul rând, mie nu-mi este foarte clar, și-mi permit să spun lucrul ăsta, cine este, în acest moment, adversarul PSD-ului în campaniile electorale. Poate că dvs știți, poate că este clar și eu n-am observat suficient de bine. Probabil că, la nivelul conducerii partidului, lucrurile sunt mai bine cunoscute, dar eu cred că sunt evidente și riscurile. Dacă, în România, nu exstă altă formulă guvernamentală decât un USL 2, atunci stăm liniștiți, ne camuflăm, așteptăm alegerile parlamentare, formăm guvernul cu PNL, sub conducerea lui Iohannis, și mergem pe burtă mai departe. Lucrul ăsta este foarte periculos, după părerea mea, pe termen mediu, pentru că asta înseamnă o pierdere a identității partidului și riscul ca PSD să devină un partid – anexă într-o formulă în care, încetul cu încetul, va fi măcinat.
Altfel, trebuie definit adversarul și trebuie definit statutul PSD-ului în momentul de față. PSD este partid de opoziție sau partid la putere? În unele zone, este la putere, în altele, s-a considerat că este în opoziție… Cred că este o variantă extrem de riscantă. La început s-a crezut că oamenii PSD vor rămâne în funcții, apoi au început să fie scoși încetul cu încetul. Este clar că se construiește o altă structură de control pentru alegeri și acest lucru trebuie să ne dea de gândit.
Care ne sunt aliații? În momentul de față, PSD se îndreaptă spre o formulă care, eventual, va fi aceea de cea mai mare minoritate din Parlament. Este un lucru extrem de riscant și am mai trăit așa ceva în istoria partidului și va trebuie să ne gândim de pe-acum la formule care să ne dea posibilitatea de a guverna fără compromisuri fundamentale.
În opinia fostului premier și președinte PSD, partidul va trebui să încorporeze în mesajele sale viitoare, o accentuată notă de identitate națională și va avea de câștigat, așa cum s-a întâmplat în Cehia, Ungaria sau Polonia.
Onoare muncii!
Comentarii recente