S-a întâmplat săptămâna această, în plenul Senatului, rostirea de către senatorul PSD Dâmbovița, Leonardo Badea, a unei declarații politice care proiectează imaginea lui Victor Ponta drept cea a unui lider național, apăsând pe atuuri precum capacitatea de a uni, de a vindeca răni ale confruntărilor trecutului, etc, etc.. Argumentul de căpătâi al senatorului: Ponta e un lider național pentru că urmărește interesul național, spre deosebire de alții care se opresc la satisfacerea intereselor politice. Temă vastă, poftiți de citiți:
Chiar dacă pare, uneori, că insist pe teme vaste și lipsite de concretețea seducătoare a tumultului politic cotidian, reiau astăzi un subiect care se impune el însuși pe agenda noastră: invocarea unei largi susțineri, naționale dacă vreți, pentru acei actori decizionali care au un rol esențial în determinarea parcursului acestei țări pe mai departe.
Dincolo de spectacolul politic tabloid pe care îl vedem și revedem zilnic, dincolo de bătăliile gălăgioase, dar minore în sensul deciziilor relevante, există un fir de la care nu trebuie să ne abatem atenția. Acel parcurs de țară aupra căruia insist eu să vorbesc de fiecare dată, la fel cum o face, mult mai implicat în sfera deciziilor, Primul Ministru Victor Ponta. Desigur, e ușor să demonetizăm actele guvernamentale atunci când nu avem alternative raționale și nici soluții la îndemână. Mi s-ar spune că e rolul Opoziției să facă opoziție, dar lucrul acesta trebuie să se oprească la linia de demarcație care separă interesul politic de interesul național.
Și am avut în perioada trecută un exemplu perfect de cum să nu urmărești interesul național al propriei tale țări. Desemnarea comisarului european în persoana Corinei Crețu a fost o mostră a ceea ce înseamnă victoria echilibrului impregnat de Victor Ponta acțiunii sale externe. României i-a fost încredințat unul din cele mai puternice portofolii din Comisia Europeană, Politicile Regionale, iar succesul i se datorează în mare măsură Primului Ministru. Să rămâi „surd” la toate imprecațiile cu care ai fost bombardat pe parcursul „telenovelei” desemnării Corinei Crețu nu stă la îndemâna oricui. Dar, dacă te numești bărbat de stat și înțelegi că obiectivele tale sunt cele ale unei țări, și nu cele care deservesc interese limitate, poți să treci peste toate obstacolele și să urmărești firul de care vorbeam. Ce-au avut de câștigat? Nimic, dimpotrivă. Ce-am avut noi, noi toți, de câștigat pentru că Victor Ponta a insistat să fie rațional și echilibrat? Enorm, în planul standardelor ridicate la care țara noastră vorbește astăzi în Comisia lui Jean-Claude Juncker.
Victor Ponta reprezintă, că le place unora sau nu, interesele maselor mari de români care își doresc un lider devotat subiectelor de stat, proiectelor de țară. Consolidarea economică și asigurarea unui climat de echilibru în societate sunt astfel de subiecte. Scoaterea țării din izolarea externă și determinarea unui parcurs european demn sunt astfel de proiecte. Solidaritatea cu cetățenii al căror lider ești, apărarea și aplicarea principiilor dreptății sociale și egalității de șanse sunt astfel de teme.
România are nevoie de un lider capabil să reunească, într-un efort comun, pe toți românii și, mai presus de orice, să vindece rănile confruntărilor care ne-au făcut atâta rău în trecut. Dialog, reforme instituționale adevărate și folosirea corectă a pârghiilor constituționale – iată „armele” care proiectează asupra lui Victor Ponta imaginea liderului de mâine. Ori, la finalul zilei, dincolo de micile noastre războaie, pe cât de gălăgioase, de multe ori, pe atât de nesemnificative, realitatea de mai sus e cea care formează temelia viitorului european și durabil al României de mâine și de poimâine.
Vă mulțumesc!
Onoare muncii!
Comentarii recente