Are balta pește, Stiri in imagini

Laurențiu Neculăescu (Ministerul Mediului): Posibilă penalitate de 130.000 euro/zi de la Comisia Europeană pe zona deșeurilor. Vom avea toleranță zero!

laurentiu neculaescu

Secretar de stat în Ministerul Mediului, Laurențiu Neculăescu a vorbit astăzi, la Târgoviște, despre problema deșeurilor și siturilor contaminate, „cartoful fierbinte” din zona de mediu, cu implicații și consecințe care pot fi foarte dăunătoare pentru România, cu risc de sancțiuni majore.

Deșeurile reprezintă o problemă majoră în țară, la acest moment. Suntem, la ora actuală, la un grad de reciclare de doar 5%; adică nu am reușit să atingem nici măcar un procent care să ne dea o speranță că în anul 2020 vom reuși să atingem pragul de 50%, așa cum ne-am angajat în fața Comisiei Europene.

De la preluarea mandatului ca secretar de stat, un obiectiv prioritar a fost acela de a rezolva situațiile de infringement generate de problema deșeurilor. Este, dacă vreți, prioritatea priorităților în cadrul Ministerului Mediului.

Am avut și avem în continuare întâlniri, la sediul Ministerului, cu reprezentanții primăriilor, consiliilor județene, societăților de salubritate și toți factorii implicați în acest domeniu, cu toată transparența, deschiderea și dorința de a urni lucrurile într-o direcție corectă. Vrem să dezvoltăm un parteneriat prin care să explicăm cetațeanului ce are de făcut, astfel încât să nu ajungă la un moment dat să plătească un tarif  pentru o problemă pentru care nu a fost informat.

Potrivit lui Neculăescu, România riscă o sancțiune de 130.000 euro/zi și, mai grav, dacă nu se mișcă ceva în sensul rezolvării din probleme, putem ajunge în situația nedorită ca Bruxelles-ul să stopeze finanțarea pe proiecte:

La infrigementul pe deșeuri, vorbim de 4 astfel de cazuri.  Vorbim de o posibilă penalitate pe care România o riscă de aproximativ 130.000 de euro/zi de la Comisia Europeană, ceea ce mi se pare enorm și nedrept față de cetățenii de rând, care, până la urmă, vor suporta această sancțiune.

Dacă nu ne mișcăm în sensul în care Comisia Europeană să vadă că facem ceva, că se mișcă ceva, s-ar putea să ia niște măsuri prin care să blocheze finanțarea pe zona de mediu.

Din punctul ăsta de vedere, vă spun cu toata responsabilitatea: vom manifesta toleranță zero față de orice încălcare a legislației de către cei care gestionează depozitele de deșeuri neconforme, dacă nu reușesc să închidă aceste situri, inclusiv pentru neîndeplinirea atribuțiilor prevăzute de lege pe întregul traseu al deșeurilor, fie că vorbim de deșeuri municipale ori industriale, periculoase sau nu.

Mai trebuie făcută o precizare, pentru că e corect să o spunem: Anul trecut a fost un an pierdut si trebuie să recuperăm  din  mers toate lucrurile întârziate ca măsuri operaționale pe zona de deșeuri.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Reclama ta aici
gusto giusto2 copy
supercom 2

Arhiva