La undiță, Stiri in imagini

Interviu Adrian Țuțuianu, partea a IV-a: relația cu Rovana și Andrei Plumb, Gabriel Boriga și Florin Popescu

IMG_0390 (1024x683)

Închidem azi interviul cu președintele CJ și PSD Dâmbovița, sperând că am scos destule informații din vorbăria noastră de-o oră. Ar mai fi fost și altele, dar niciun oficios nu poate fi dezamăgit. Cu atât mai mult noi.

Politica Broaștei: Cu dna Rovana Plumb cum vă mai înțelegeți?

Adrian Țuțuianu: Ne înțelegem foarte bine.

Politica Broaștei: E aceeași relație de tovărășie, de prietenie pe care o aveați, de exemplu, la momentul alegerilor din 2012 sau lucrurile s-au mai răcit?

watermarked-tutuianu si rovanaAdrian Țuțuianu: În 2012 eu eram candidat, dna Rovana Plumb candidat. Am fost mai mult pe teren împreună și, cel puțin pentru opinia publică, probabil mai apropiați. Astăzi, dânsa gestionează un minister foarte dificil, Ministerul Mediului, cu probleme majore nerezolvate de vechea guvernare și pe care dna Plumb a reușit să le rezolve. Mă gândesc doar la reluarea plăților pe POS Mediu, creșterea gradului de absorbție, reglarea unor lucruri pe Fondul de Mediu, etc. La fel și eu, am avut și am de gestionat un Consiliu Județean preluat cu probleme extrem de grave. Asta, probabil, nu a permis întotdeauna cea mai bună comunicare. Dar suntem în cele mai bune relații. În general, în presa locală s-a speculat foarte mult pe conflicte între mine și Rovana Plumb, între mine și premier, între mine și miniștri. Sunt invenții demontate de realitate și care au fost promovate insistent de Florin Popescu și de postacii unei părți din PDL. Din păcate, am avut câțiva și din USL care, prin comportament duplicitar, au încercat să acrediteze aceeași idee.

Politica Broaștei: Când spuneți USL vă referiți și la PSD?

Adrian Țuțuianu: Inclusiv unii colegi de-ai mei.

Politica Broaștei: Au vreun rol în relația dintre dvs și dna ministru ambițiile lui Andrei Plumb?

Adrian Țuțuianu: Andrei Plumb are un obiectiv politic, și-a propus să candideze la Primăria Târgoviște. Este dreptul lui, ca al oricărui membru. Cristi Stan și-a propus și el același lucru. Deocamdată, problema nu este de actualitate. Când va deveni actuală, vă asigur că partidul va ști să ia decizia corectă. Și cel mai corect criteriu este sondajul de opinie. Dacă sondajul de opinie va spune că unul sau altul stă cel mai bine, pe el îl vom susține cu toții.

Politica Broaștei: Faptul că Andrei Plumb și Cristian Stan au același obiectiv este un motiv pentru care nu se fac acțiuni coagulate la nivelul municipiului, cu ei doi umăr la umăr?

Adrian Țuțuianu: Nu. Poate că aici n-am fost eu destul de atent în a gestiona lucrurile. Dar vă asigur că am găsit calea comună și veți vedea foarte curând o echipă mult mai unită și la municipiu și la județ. L-ați văzut și pe dl Radu Popa alăturându-se echipei. I-ați văzut pe toți participând la acțiunile din teritoriu și la conferințele de presă. Cred că avem toți loc sub soare și toți ne putem realiza, mai devreme sau mai târziu, obiectivele politice pe care ni le-am propus. Și-apoi, mergem și pe regula lui Napoleon – „în ranița oricărui soldat se află bastonul de mareșal”. Faptul că avem 2-3 candidați pentru o funcție publică e de dorit.

Politica Broaștei: Credeți că e o calitate aparte a Partidului Social Democrat, aceea de a strânge rândurile de fiecare dată atunci când au un obiectiv în față?

Adrian Țuțuianu: Să știți că da. Specificul acestui partid este, mai întâi de toate, că are membrii de partid, simpatizanți, un electorat devotat, stabil, care se mobilizează când are obiective. Iar noi, ca lideri, din ce mi-am dat și eu seama după ce-am stat 14 ani în partid, ne mai comentăm, ne mai certăm, dar la momente de competiție am știut și știm să strângem rândurile. Asta face diferența. Și mai e ceva: un partid mare nu poate fi un partid mort. Într-un partid cu multe personalități e normal să apară și discuții interne, dispute mai contondente. Ceea ce este rău la partidul nostru e faptul că, uneori, depășim limita în a ne „mânca” unii pe alții. Și asta văd că e boală, nu doar în Dâmbovița.

Politica Broaștei: Cum vă înțelegeți cu primarul municipiului Târgoviște, Gabriel Boriga?

watermarked-boriga si tutuianuAdrian Țuțuianu: Puteam să am două tipuri de atitudine: (I) o atitudine pe care o clama același Florin Popescu, că am izolat primarul municipiului Târgoviște, că nu mă interesează Târgoviștea, lucru complet neadevărat, sau (II) atitudinea pe care o am astăzi. Târgoviștea este municipiu, capitală de județ, are cel mai mare număr de locuitori, are în derulare mai multe proiecte, și pe fonduri bugetare interne, și pe fonduri guvernamentale, și pe bani europeni. Atunci când am putut să ajut, am ajutat și domnul Boriga știe acest lucru. Când am putut să construim împreună un parteneriat, pe un subiect sau altul, chiar dacă nu foarte mari, dar care au arătat că există o anumită coerență între noi, am făcut acest lucru. Răspunsul din partea primarului a fost de același tip și eu cred că trebuie să continuăm. Avem opinii politice diferite, vom intra în „conflict politic” atunci când vor fi competiții, vom susține, probabil, fiecare opțiunile și candidații noștri. Dar interesul public trebuie să depășească lucrurile astea atunci când acționăm ca primar și președinte de consiliu județean.

Politica Broaștei: Nu vă bazați și pe sprijinul lui la europarlamentare?

Adrian Țuțuianu: Nu, nici nu mi-am propus. Eu mă bazez, în primul rând, pe structura de partid pe care o avem în teritoriu, mă bazez pe primarii Partidului Social Democrat, mă bazez pe un număr important de primari care, cel puțin formal, sunt în altă parte, că asta-i legea. Dar nu mi-am propus să forțez pe cineva, în vreun fel, să susțină PSD. Dar nu mă îmbăt niciodată cu apă rece că am putea fi susținuți de oameni care nu au susținut niciodată Partidul Social Democrat. Doar dl Volintiru se poate iluziona că-l va susține nu știu ce primar de la PDL, cum ar fi cel de la Gura Foii sau Marius Caravețeanu de la Răcari. Marius Caravețeanu, n-am nimic cu el, e un primar care are o anumită statură politică și administrativă, dar are interesele lui proprii. Interesul lui e pentru PDL, pentru Mișcarea Populară… Pentru PNL poate avea cel mult un interes temporar generat de anumite susțineri pe vreun proiect propriu.

Politica Broaștei: V-ați schimbat în vreun fel părerea despre el în ultima perioadă? Rămâne același primar penal, incompetent, impostor din descrierile trecute?

Adrian Țuțuianu: În campaniile electorale, tușăm întotdeauna anumite lucruri. Îl pot analiza și astăzi pe dl Boriga, cu calități și defecte, unele pe care le-am subliniat și în trecut. Dar nu asta e important. Important e că am găsit calea corectă de comunicare în interesul oamenilor. Probabil că și el avea despre mine anumite opinii, anumite prejudecăți. A folosit la adresa mea anumite expresii. Și mai cred că am reușit să separăm un pic, și e foarte greu să faci asta, ce înseamnă primarul și președintele Consiliului Județean de funcțiile politice pe care cei doi le ocupă.

Politica Broaștei: O eventuală înrolare în PSD a primarului, într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat, vi se pare imposibilă?

Adrian Țuțuianu: Dom’le, se zice că în politică niciodată să nu spui niciodată. Dar sunt și lucruri care nu se pot întâmpla. E foarte greu să se întâmple vreodată ca dl Boriga să se alăture Partidului Social Democrat. E o părere personală. În al doilea rând, v-am spus deja că noi avem 2 candidați care se pregătesc să-i ia locul. Și în al treilea rând, viața politică românească, a fost întotdeauna, și în perioada interbelică, și astăzi, una în care permutări de pe dreapta pe stânga, de pe stânga pe dreapta, treceri de la dușmănii la tovărășii s-au produs. Personal, nu agreez modul ăsta. Dar citiți cartea lui Lucian Boia despre intelectualitatea românească între anii 1930 – 1950 și veți constata că nume mari ale scenei politice, științifice, literare din România au trecut foarte ușor dintr-o parte în alta. Tudor Arghezi sau Mihail Sadoveanu erau văzuți mai întâi ca germanofili, au ajuns anglofili, au trecut de la dreapta spre stânga. Sadoveanu a ajuns chiar președinte al Prezidiului Marii Adunări Naționale pe vremea comuniștilor. C.I. Parhon, marele savant, a fost membru al Academiei Române pe vremea lui Carol al II-lea și unul dintre cei care au făcut laudatio regelui și partidelor istorice. Asta nu l-a împiedicat să ajungă unul dintre liderii importanți ai regimului comunist. Deci, ca să închid, avem atâtea precedente istorice, că ți-e frică să mai spui un „NU” categoric. Eu știu ce voi face eu. Când nu mai pot, nu mai vreau sau mi-am epuizat potențialul, voi prefera să mă duc acasă.

Politica Broaștei: Nu veți mai bifa alt partid?…

Adrian Țuțuianu: Nu, sunt de 14 ani în Partidul Social Democrat. Am avut două experiențe politice anterioare. Am fost membru al Partidului Comunist Român, foarte tânăr fiind, în Facultatea de Drept. Și, pentru că eram primul la carte, am fost solicitat imediat să intru în partid, singura șansă, de altfel, pentru o carieră la acea vreme. După Revoluție, din 90 până în 98 am stat deoparte. În 98 am fost, pentru câteva luni de zile, membru al Alianței pentru România (ApR). Am plecat eu de-acolo, dezamăgit de turnura pe care a luat-o alianța. Ea părea, inițial, o ideea foarte generoasă și, într-un fel, convenabilă mie sub aspect politic, pentru că îmbina social-democrația cu liberalismul. Numai că modul cum a evoluat ulterior a dezamăgit pe toată lumea și a confirmat, dacă vreți, plecarea mea rapidă. În noiembrie 1998 am intrat în Partidul Social Democrat (pe atunci, PDSR). Și, ca o chestiune de punctat, am făcut mai multă opoziție decât să fi stat la putere.

Politica Broaștei: Erați coleg la ApR și cu dl Florin Popescu. Vă înțelegeați bine?

Adrian Țuțuianu: Dom’le, eram ceva mai tineri… Dar dacă ne uităm atent, a fost un nucleu puternic sub aspectul pepinierei politice: Adrian Țuțuianu, Florin Popescu, Marin Antonescu. Leonardo Badea, Boriga seniorul, că juniorul era încă în pantaloni scurți, doctorița Ionescu de la Pucioasa… Deci au fost oameni care au confirmat că au potențial politic, indiferent dacă unii au luat-o pe arătură.

Politica Broaștei: Închei tabloul politic dl Florin Popescu, recentă achiziție a Mișcării Populare. Aveți și cu el o relație civilizată?

Adrian Țuțuianu: Din păcate, nu. Ne-am aflat ani de zile într-o dispută permanentă și pot să spun că el n-a știut să țină echilibrul uman între noi. Nu știu dac-am mai spus-o, dar decizia fermă de a candida la Consiliul Județean am luat-o după o întâlnire pe care am avut-o cu dânsul, eu fiind însoțit de vreo 10 primari. S-a comportat execrabil, grobian de-a dreptul, cu un limbaj trivial și o lipsă de respect dezgustătoare. Comportamentul lui de-atunci m-a determinat să iau decizia finală de a candida la președinția CJD.

Astăzi continuă cu același tip de comportament: agresivitate, foarte multe minciuni, dezinformare permanentă a opiniei publice pe un subiect sau altul, ceea ce ne arată că n-a înțeles nimic din ce i s-a întâmplat. Eu speram că a înțeles unde a greșit, nu doar în relația cu mine, ci inclusiv cu propriii lui colegi. El n-a fost debarcat din fruntea PDL doar pentru c-a vrut Vasile Blaga, ci pentru că se cam săturase toată lumea de el. Că s-a dus azi la Mișcarea Populară e treaba lui. Nu confirmă decât că n-are niciun reper politic adevărat. Povestea asta c-a fost exclus e pentru necunoscători. El a forțat excluderea sub orice formă din PDL, pentru a justifica trecerea în al 7-lea partid. Dar sunt convins că și el, și alții ca el, vor fi pietroaie pentru Mișcarea Populară și nu factori care să ridice partidul. Românii n-au uitat cine sunt Florin Popescu, Elena Udrea, Baconschi, Funeriu și Lăzăroiu.

Politica Broaștei: Mai contează în peisajul politic local dl Popescu?

Adrian Țuțuianu: Eu cred că e un actor politic consumat. Rămâne să vedem ce va spune viața.

Politica Broaștei: Zvonurile cu 18-20 de primari din județ care l-ar urma vi se par credibile?

Adrian Țuțuianu: Nu, nu, primarii sunt mai deștepți decât credeți dvs sau decât crede Florin Popescu. Poate că unii i-au zis: „Da, șefu’, venim cu tine”. I-au spus același lucru și lui Iulian Vladu. Ba unii mi-au zis și mie. Eu îi cunosc de foarte mulți ani și știu în cine poți să ai încredere și în cine nu. O să aibă mari dezamăgiri.

Politica Broaștei: Care ziceți dvs că a fost cel mai mare defect al lui Florin Popescu în anii de putere?

Adrian Țuțuianu: Agresivitatea, lipsa de onoare și de cuvânt.

Politica Broaștei: Ce regretați cel mai tare între momentele Țuțuianu – senator și Țuțuianu – președinte CJD?

Adrian Țuțuianu: Sunt lucruri diferite. Sigur, mai spun câteodată, când mă enervez: Ce mi-o fi trebuit mie să vin la Consiliul Județean, când era foarte bine senator?! Funcția de președinte CJD îți dă foarte multe satisfacții, dar și foarte multe bătăi de cap. Satisfacții, pentru că este un lucru de care te simți mândru când mergi pe un drum și spui: Dom’le, ăsta l-am făcut eu! Sau peste un pod, sau la o școală… E ceva mai concret decât o lege. Sunt lucruri care rămân, mai ales proiectele mari. Pe de altă parte, ca președinte de consiliu județean te poți confrunta cu problema cea mai mare, lipsa banilor. Poți să ai idei multe și minunate, dar dacă n-ai bani… Mai faci cu entuziasm câte ceva, faci cu foarte mult efort, dar problemele fundamentale nu le rezolvi fără resurse financiare.

Politica Broaștei: Cum vi se pare peisajul media local?

Adrian Țuțuianu: Prea politizat. N-avem, practic, televiziuni, ziare, publicații scrise sau online care să n-aibă legături cu politicul la modul cel mai direct sau care să nu fie subvenționate, la un moment dat, pe filieră politică. Sunt puține excepții. Și, din păcate, asta afectează credibilitatea mesajului transmis, politica editorială și împiedică formarea unui corp de presă autentic, care să aducă un plus în societate. Nu pot, iarăși, să nu constat că analiză politică, economică, socială, înțelegerea fenomenelor în context mai larg – sunt lucruri pe care presa locală nici nu le atinge.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

One Comment

  1. David Airel

    Cum sa nu se înțeleagă cu Rovana, nu ati vazut înregistrările convorbirilor telefonice ?
    Stan, Țuțuianu si Rovana.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Reclama ta aici
gusto giusto2 copy
supercom 2

Arhiva