Universitatea „Valahia” din Târgoviște organizează, în perioada 20-22 noiembrie, Gala Cercetării Științifice, ediția 2024, un amplu eveniment dedicat excelenței în cercetare. Deschiderea oficială a avut loc astăzi, în prezența ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării – Bogdan Gruia Ivan, președintelui Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, avându-i drept gazde pe rectorul UVT – Corneliu Sălișteanu și pe președintele Senatului UVT – Claudia Gilia. Au mai fost prezenți vicarul eparhial – Ionuț Ghibanu, deputatul Radu Popa, președintele AFM – Laurențiu Neculaescu, inspectorul școlar general – Valentin Stancu, directorul Casei Corpului Didactic – Monica Ilie.
Corneliu Sălișteanu:
În cadrul acestui eveniment, vă propun să recunoaștem realizările deosebite ale colegilor noștri și, împreună, să susținem activitatea de cercetare pe care aceștia au desfășurat-o, pentru că activitatea lor este una importantă.
Vă aduc aminte că universitatea se definește prin două mari cuvinte: educație și cercetare. Nu putem face educație la un nivel înalt fără cercetare științifică, așa cum nu putem realiza cercetare științifică de calitate dacă gradul nostru de educație nu este corespunzător.
În zilele noastre, suntem în fața unor provocări majore, iar dacă facem o analiză, vom observa că răspunsurile la aceste provocări provin din sfera cercetării științifice. Cercetătorii, prin munca, determinarea și eforturile lor, oferă soluții care au un impact pozitiv asupra lumii care ne înconjoară.
Bogdan Gruia Ivan:
Fiind una dintre cele mai tinere universități din România este un foarte mare plus. Ceea ce poate să părea, doar uneori, un dezavantaj, faptul că sunteți foarte aproape de București, se poate transforma într-o mare oportunitate. Și acest lucru e deja validat în Marea Britanie. Sunt universități foarte noi care, în tracking-uri internațioale, deja intră în primele 50 de universități care sunt la sub 100 de kilometri față de Oxford, Cambridge și care au reușit, într-o dinamică mult mai mare, au reușit să atragă cele mai bune minți din acele țări, care au oportunități inclusiv de cazare, inclusiv de viață, inclusiv de cercetare, mult mai facile decât în marile centre universitare. Acesta este un lucru foarte mare, un avantaj pentru dumneavoastră.
De multe ori, cercetarea rămâne în laboratoare, de multe ori, nu depășește ușa sau poarta institutului și, din acest punct de vedere, ceea ce vreau să vă propun, la modul foarte aplicat, este să găsim împreună cu autoritățile locale o cale de colaborare. Aici aveți un foarte mare atu, aveți unul de cei mai tineri și activi președinți de Consiliu Județean din România, domnul Corneliu Ștefan. Când am ajuns în minister, primul contract pe care l-am semnat pentru hub-uri de inovare digitală din România, a fost cel semnat cu domnul președinte Corneliu Ștefan și astfel peste 40 de comunități din județul Dâmbovița au primit finanțare pentru a crea aceste hub-uri de inovare digitală în zona rurală. Pentru că, de acolo, putem să alegem pe acei tineri care, mai departe, să vină la universitate și să facă performanță. Avem nevoie de acest dialog tripartit: Universitate, stat (autorități locale și centrale) și mediul privat.
Corneliu Ștefan:
Consiliul Județean Dâmbovița este partener în toate proiectele pe care Universitatea le desfășoară. Județul Dâmbovița are nevoie de rezultate în cercetare și inovare pentru că ele reprezintă ancora solidă pentru viitor.
Excelența în cercetare demonstrată de Universitatea „Valahia” din Târgoviște devine nu doar un reper academic, ci va transforma județul nostru într-un pol regional de inovare, cunoaștere, consolidând poziția Dâmboviței pe harta oportunităților de dezvoltare.
Consiliul Județean Dâmbovița a fost și va fi întotdeauna un susținător în realizarea proiectelor ce vizează mediul academic dâmbovițean, cu atât mai mult cu cât recunoaștem rolul pe care Universitatea „Valahia” îl are în județul nostru din 1992 până astăzi. Suntem susținătorii necondiționați pentru proiectele Universității. Acum 4 ani am inițiat la nivelul Consiliului Județean Dâmbovița programul de internship și avem în fiecare an studenți din cadrul Universității Valahia care vin la Consiliul Județean pentru a învăța tainele administrației publice locale și județene.
La capitolul digitalizare, am semnat un acord cu Universitatea Valahia din Târgoviște pentru a înființa la Priboiu un parc IT, un proiect la care țin foarte mult și sunt convins că împreună cu investitorii strategici din zona de nord a județului vom reuși transformarea Parcului Industrial din subordinea Consiliului Județean într-un parc IT deosebit de important, nu doar pentru județul Dâmbovița, ci pentru toată regiunea de sud a României. De asemenea, pregătim împreună un alt proiect inovativ prin care vom putea urmări în timp real starea de viabilitate a drumurilor județene.
Claudia Gilia:
Cercetarea științifică este forța care mișcă lumea înainte. (…) Universitatea „Valahia” din Târgoviște are toate atuurile pentru a deveni un lider regional în acest domeniu: laboratoare moderne, o echipă tânără, talentată și dedicată, și, cel mai important, o conducere care susține cu hotărâre inovația și excelența.
Trăim într-o eră a schimbărilor rapide. Societatea și economia globală depind din ce în ce mai mult de cunoștințe avansate și tehnologii inovatoare. Cercetarea științifică nu este doar un obiectiv academic, ci o necesitate vitală pentru dezvoltarea noastră ca județ și ca națiune. România are, în următorii 5 ani, șansa unică de a deveni un hub regional de cercetare și inovare. Fondurile europene și naționale dedicate acestui domeniu oferă oportunități extraordinare.
Universitatea „Valahia” din Târgoviște poate fi în avangarda acestor transformări. Avem infrastructura necesară, talentul și ambiția. Trebuie să accesăm aceste programe și să valorificăm la maximum șansa de a pune Târgoviștea și România pe harta excelenței globale.
În perioada următoare, marile companii vor fi stimulate să înființeze centre de cercetare și dezvoltare în România. Fonduri de sute de milioane de euro vor susține proiecte strategice în domenii precum inteligența artificială, securitatea cibernetică, tehnologiile cuantice sau tratamentele inovatoare în medicină. Aceste oportunități sunt deschise și pentru universitatea noastră.
Comentarii recente