Eveniment important în cadrul Zilelor Județului Dâmbovița: redeschiderea pentru vizitare a Muzeului Scriitorillor din municipiul Târgoviște, după lucrările de reabilitare/restaurare executate în ultimele 6 luni. Muzeul fusese închis în luna noiembrie a anului trecut și, după un efort susținut al colectivului instituției, este din nou în circuitul publicului, cu o expoziție permanentă, îmbogățită din donațiile de cărți și obiecte personale ale membrilor Societății Scriitorilor Târgovișteni.
La redeschidere au participat președintele CJD – Corneliu Ștefan, primarul municipiului Târgoviște – Cristian Stan, directorul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” – Ovidiu Cârstina, deputații Carmen Holban și Ioan Vulpescu, scriitori târgovișteni, oameni de cultură.
Corneliu Ștefan:
Mă bucur că din bugetul Consiliului Județean Dâmbovița am putut asigura suma necesară tuturor acestor lucrări. Este un semn al respectului pe care îl purtăm culturii dâmbovițene și reprezentanților acesteia. (…) Anul trecut, la prima ediție a Zilelor Județului Dâmbovița, când s-au împlinit 510 de la documentul de atestare al județului nostru, am redeschis Curtea Domnească. Anul acesta, când împlinim 511 ani, am redeschis Muzeul Scriitorilor. Eu cred că este o onoare pentru noi să redeschidem instituții de cultură pentru că acestea ne reprezintă pe noi ca județ, și în România, și în plan internațional.
Cristian Stan:
Este un moment foarte important, un moment important pentru municipiul Târgoviște, pentru județul Dâmbovița. Este o datorie de onoare să aducem în lumină tot ceea ce are județul Dâmbovița mai bun, iar patrimoniul cultural, deosebit pe care îl are județul Dâmbovița trebuie să fie promovat. De asemenea, trebuie să fie cunoscut, iar din acest punct de vedere, Consiliul Județean Dâmbovița iată că face un lucru extraordinar și face cunoscut către locuitorii județului Dâmbovița, dar nu numai, patrimoniul deosebit pe care municipiul Târgoviște și județul Dâmbovița îl are, inclusiv pe această componentă a culturii scrise.
Ioan Vulpescu:
În cadrul „Zilelor Județului Dâmbovița” desfășurate sub organizarea Consiliului Județean, alaltăieri, a avut loc la cinematograful copilăriei și adolescenței noastre, „Independența”, un moment emoționant. Una dintre invitate, doamna profesoară academician Georgeta Filitti, din familia marelui Ion Ghica, a sintetizat într-o formulă ce înseamnă județul Dâmbovița în istoria noastră. L-a numit „județ domnesc” și ca un semn al acestui lucru, al căii domnești care străbate istoria națională aici la Târgoviște, așa cum spunea și domnul președinte, Corneliu Ștefan, anul trecut s-a redeschis „Curtea Domnească” , iar ca într-un gest simbolic, am avut șansa să-l avem la una dintre ultimele acțiuni publice pe regretatul academician, Răzvan Teodorescu, aici la Târgoviște, unde și-a început excepționala carieră românească și europeană. Eu aș adăuga acestei sintagme, „județ domnesc” și pe aceea de județ literar, județ al literaturii. De Târgoviște se leagă începuturile literaturii românești, numele lui Ienăchiță Văcărescu, al Elenei Văcărescu, ruinele lui Vasile Cârlova, fabulele mai actuale ca niciodată ale lui Grigore Alexandrescu. Sunt momente de vârf.
Comentarii recente