Are balta pește, Stiri in imagini

Deputat Oana Vlăducă, reacție puternică față de scutirea impozitului pentru jurnaliști / Îi provoc pe toți „influencerii” să meargă în teritoriu…

Deputatul Oana Vlăducă este unul dintre puținii parlamentari care au vorbit apăsat pe subiectul scutirii de la plata impozitului pentru veniturile din salarii a jurnaliștilor și tehnicienilor în radiodifuziune și televiziune (a mai făcut-o, dintre liderii politici locali, vicepreședintele PSD Dâmbovița, Radu Popa)Abordarea parlamentarului PRO ROMÂNIA este în favoarea deciziei Camerei Deputaților și taxează reacțiile unor jurnaliști-vedetă care și-au manifestat indignarea față de proiect.

Am văzut în spațiul public o inflamare a temei și încercarea de maculare a subiectului. S-a spus din partea unor jurnaliști cunoscuți că proiectul ar fi un fel de mită dată de PSD presei. Primul răspuns: nu doar PSD a votat proiectul.

Apoi, atunci când s-a votat acest proiect, toata lumea a facut-o  cu gândul nu la marile trusturi cu zeci de milioane de euro buget, nu cu gândul la companii media care trăiesc din insolvență în insolvență și nici nu știu drumul la Finanțe, nu cu gândul la „influencerii” care stau în fața calculatorului și-și dau cu părerea pe mii de euro. Lor le poate fi indiferentă scutirea de impozit.

Dar îi provoc pe toți să meargă în județe, în teritoriu, acolo unde se face presă locală, presă de calitate și fără niciun sprijin. În expunerea de motive a proiectului se vorbește de faptul că piața mass-media este într-o continuă restrângere, atât în privința operatorilor, cât și a forței de muncă. Așa este, dar condițiile în care se face presă în teritoriu sunt de 10 ori mai dificile decât la centru. Știu ce vorbesc când fac comparația asta. E simplu să facem petiții că nu vrem scutire de impozit, fără să cunoaștem situația presei locale, de la bază, de jos, de la firul ierbii.

În al doilea rând, nu înțeleg cum este asta o mită politică. Tratamentul fiscal favorabil aplicat veniturilor din salarii și asimilate salariilor, precum și veniturilor din drepturile de proprietate intelectuală e, pur și simplu, o măsură de sprijin a unei bresle care reprezintă o cauză socială, un pilon al democrației. Este puțin plauzibil că jurnaliștii de până ieri își vor schimba brusc modul de a lucra după această lege. E jignitor doar să presupui așa ceva.

Ca atare, nu înțeleg inflamarea pe subiect din partea unora care, repet, nu știu dacă mai au legături cu presa locală, cea care produce mare parte din informația recirculată la nivel central.

Pentru această presă locală, pentru înlesnirea activității jurnaliștilor prin acest tratament fiscal favorabil, eu cred că măsura este una corectă!

De altfel, nu putem judeca in termeni de discriminare. Eu vreau să vă spun că sunt state în Occident care au ajutoare pentru presă. În Franța – peste 1 miliard de euro se alocă anual pentru susținerea presei. La fel în Germania, Italia, țări scandinave. În România, nimic.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Reclama ta aici
gusto giusto2 copy
supercom 2

Arhiva