Declarație politică
JUSTIȚIA SOCIALĂ este PRIORITATEA ZERO atunci când ești în slujba cetățenilor!
Stimați colegi parlamentari,
Dragi români,
Marcăm astăzi Ziua Mondială a Justiţiei Sociale.
În această zi, mai mult ca oricând, trebuie să ne îndreptăm gândurile către cei care sunt discriminați, lipsiți de șansa de a beneficia de o educație de calitate sau de servicii medicale de bază, către acele categorii de oameni cărora li se refuză un drept la viață decentă prin diferite politici anti-sociale.
Dragi români,
istoria ultimului secol ne-a arătat cât de multă suferință poate exista pe acest pământ, dacă oamenii politici se gândesc la altceva decât la binele semenilor. În ultima sută de ani, au existat războaie, epidemii și alte atrocități greu de imaginat astăzi. În secolul trecut, omenirea a cunoscut un salt economic de neimaginat, dar, în același timp, a trecut prin sărăcie, șomaj și excluziune socială.
În acest moment, din punct de vedere istoric, social și economic, putem aduce JUSTIȚIA SOCIALĂ în fiecare colț al lumi. Totul este să cunoaștem problemele cu care se confruntă semenii noștri și să găsim instrumentele potrivite pentru a le veni în ajutor în cel mai scurt timp cu putință.
Astăzi, de Ziua Mondială a Justiţiei Sociale, vreau să vă vorbesc despre 3 subiecte importante pentru România: EDUCAȚIE, SĂNĂTATE și ECONOMIE.
- EDUCAȚIA – garantând fiecărui copil din această țară accesul gratuit la învățământ de calitate, reducem riscurile ca acel tânăr să fie exclus social, să fie bolnav sau să emigreze. Trebuie să fim realiști, în acest moment, o jumătate de generație de elevi nu reușește să absolve o formă de învățământ cu o diplomă sau o calificare pentru a se integra pe piața muncii. Unii părăsesc sistemul din cauza sărăciei încă din clasele primare, alții după clasa a VIII-a, iar restul frecventează un liceu fără o finalitate.
Partidul Social Democrat a înțeles că dacă rezolvăm astăzi problemele din EDUCAȚIE – creștem șansele tinerei generații de a se integra mai bine în societatea de mâine. Astfel, în primul an de guvernare, am crescut salariile profesorilor și am prevăzut bani pentru investiții în întreg sistemul. Primele rezultate sunt palpabile: este vorba de construirea și modernizarea a 46 de grădinițe și a 24 de școli, iar pentru anul acesta au fost prevăzute fonduri de investiții în valoare 27,8 miliarde lei;
- SĂNĂTATEA – o populație bolnavă înseamnă o țară slabă din punct de vedere economic și social. Exodul medicilor a fost stopat prin creșterea salariilor și prin garanții că investițiile în sistem se vor face începând de anul acesta. România are nevoie de spitale regionale, clinici și dispensare noi. În primul an de guvernare al PSD-ALDE au fost dotate ambulatoriile cu aparatură în valoare de 230 de milioane de euro, au fost achiziționate 277 de mașini de anestezie pentru blocurile operatorii din 50 de unități sanitare, au fost angajate cheltuieli pentru cumpărarea vaccinurilor în valoare de 289 mil. lei, de 3 ori mai mult față de anul 2016.
- ECONOMIA – acumularea de bani nu se face de dragul îmbogățirii. Creșterea economică trebuie să se reflecte în bunăstarea românilor. Acest lucru se vede în investițiile făcute în cele două domenii prioritare pentru noi – educație și sănătate. Anul trecut am avut o creștere economică record de 7%. Acest lucru s-a văzut și simțit efectiv în buzunarele românilor – salariați, pensionari sau companii, ca urmare a aplicării Programului de Guvernare PSD-ALDE. BNR ne confirmă faptul că românii au economisit cu 10% mai mult decât în anul precedent. A crescut puterea de cumpărare cu 14%. S-a dublat numărul românilor care câștigă mai mult de 1000 de euro/lună (este vorba de 280.000 de persoane). A crescut punctul de pensie la 1000 de lei, iar salariile din sistemul public au crescut cu 21,9%.
Stimați colegi,
Guvernul și-a asumat un obiectiv social, iar rezultatele se văd. Prin POLITICILE SOCIALE implementate până în acest moment s-a demonstrat dorința ca toţi cetăţenii să aibă oportunităţi egale în societate, să fie apreciaţi şi valorizaţi, să trăiască decent, demn şi în bunăstare, iar nevoile lor de bază să fie satisfăcute.
Având în vedere Programul de dezvoltare durabilă 2030, Programul de acțiune de la Addis Abeba și Acordul de la Paris cu privire la schimbările climatice, comunitatea internațională s-a angajat să elimine sărăcia în următorii 30 de ani prin politici sociale, economice și de mediu eficace și integrate.
În încheiere vreau să punctez faptul că JUSTIȚIA SOCIALĂ trebuie să fie în centrul acțiunilor noastre.
Indiferent care sunt acțiunile noastre, parteneriatele cu toți actorii sociali și economici sunt esențiale. Dezvoltarea durabilă nu este posibilă fără participarea activă a Guvernului, Parlamentului, angajatorilor și angajaților, societății civile.
Claudia GILIA, Deputat PSD
Comentarii recente