Liderul PRO ROMÂNIA Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a vorbit, astăzi, într-o conferință de presă, prima de după alegerile parlamentare, despre rezultatul prost al partidului și cauzele care au generat acest eșec. Este o analiză personală a lui Țuțuianu, pe care o va dezvolta la convocările liderilor partidului din toată țara, atunci când se va decide drumul de urmat pentru viitor.
Adrian Țuțuianu:
Sunt greșeli individuale, inconsecvențe pe care le-am plătit, dar sunt și lucruri mai generale.
Eu cred că primul factor care a dus la eșecul nostru a fost prezența scăzută la vot. Partidele mari au avut capacitatea să-și mobilizeze propriul electorat, UDMR la fel. Noi, fiind un partid mai nou și mai mic, nu am avut suficientă forță pentru a crea o masă critică pentru a ne duce în Parlament.
În al doilea rând, cred că struturile de partid ale PRO ROMÂNIA nu au fost suficient de bine consolidate; mulți candidați de la locale nu s-au mai implicat în campania pentru alegerile parlamentare, ceea ce înseamnă că au avut un proiect pe termen scurt, și nu o idee despre un partid care trebuie construit în viitor.
În al treilea rând, cred că PRO ROMÂNIA nu are, încă, un electorat suficient de dedicat și de stabil. Noi am funcționat multă vreme pe principiul vaselor comunicante cu PSD, în sensul că cei care aveau ceva de reproșat PSD au venit către PRO ROMÂNIA; ulterior, unii dintre ei s-au răzgândit și au considerat că PSD este o soluție mai solidă, care le poate reprezenta interesele.
În al patrulea rând, sunt 2 ani de zile în care PRO ROMÂNIA a fost lovit din toate direcțiile. Am avut plecările din noiembrie 2019, ale celor care au votat Guvernul Orban. Am avut situații pe care nu ni le-am dorit, precum cea a ridicării imunității pentru Nicu Bănicioiu. Am avut câteva plecări și după alegerile locale – a fost un moment dificil plecarea secretarului general Ion Mocioalcă chiar cu câteva zile înainte de a se finaliza candidaturile pentru Parlament.
Cred, de asemenea, că am deschis prea multe fronturi. Ne-am bătut și cu PSD și cu PNL, asta nu neapărat pentru că ne-am dorit noi, ci și pentru că aceste partide au dorit să ne scoată de pe scena politică. Am fost prea mici pentru o bătălie cu 2 partide politice mari.
Inconsecvența în conduită: am dat Guvernul Dăncilă jos, apoi n-am votat Guvernul Orban. N-am avut o conduită limpede din această perspectivă.
Cred că o greșeală majoră a fost aceea că nu am nominalizat un candidat la alegerile prezidențiale. Asta ar fi permis o consolidare a identității partidului. Vedeți foarte bine că în politică nu există recunoștință: Mircea Diaconu (candidatul la prezidențiale susținut de PRO ROMÂNIA și ALDE – n.r.) n-a avut niciun fel de respect pentru cele 2 partide care l-au susținut în 2019.
A fost o mare greșeală modul în care au fost pregătiți și promovați candidații pentru funcțiile de Primar General și pentru primăriile de sector din București. Cred că Victor Ponta ar fi trebuit să-și asume, atunci, o candidatură la Primăria Capitalei.
A fost un timp scurt între locale și parlamentare, în care nu s-a absorbit rezultatul prost de la locale.
Trebuie să spunem că și PSD a făcut tot ce-a putut ca să distrugă acest proiect. PSD nu s-a bătut cu adversarii ideologici, cu PNL, cu USR, ci s-a bătut mai mult cu PRO ROMÂNIA în ideea de a nu se construi o alternativă de centru-stânga.
Și fuziunea cu ALDE a generat anumite aspecte negative – timpul scurt nu a permis armonizarea echipelor locale și o acțiune comună. Electoratu a primit fuziunea cu neîncredere.
Foarte mult a contat campania foarte dură împotriva lui Victor Ponta, purtată și pe un post național de televiziune aproape tot anul 2020. A lăsat urme.
Eu cred că e important să identificăm cauzele eșecului și să găsim soluții pentru viitor. V-am spus: în acest proiect vor rămâne doar cei puternici. Cei care nu au determinare, care nu au exercițiul luptei politice foarte dure, nu vor rămâne.
Comentarii recente