Pe subiectul sistării alimentării cu apă în orașul Pucioasa și comunele Brănești, Vulcana Băi, Vulcana Pandele și Doicești (parțial), directorul Companiei de Apă Târgoviște – Dâmbovița, Alexandru Oprea, a oferit explicațiile necesare. Ele sunt utile pentru înțelegerea modului în care se iau decizii într-un asemenea context și le prezentăm pe larg:
Conducerea Companiei de Apă a luat toate măsurile prevăzute de lege pentru a asigura informarea populației și autorităților competente asupra riscurilor identificate referitoare la o prezență microbiologică a unei bacterii (Clostridium perfringens) în apa provenită din barajul de la Pucioasa, apă de suprafață, singura sursă de alimentare pentru localitățile Pucioasa, Vulcana Băi, Vulcana Pandele, Brănești și parte din Doicești.
Prima prezență a acestei bacterii a fost semnalată ca urmare a analizelor și a probelor prelevate în data de 14 ianuarie, o prezență de 4 unități/100 ml de apă prelevată. Conform prerogativelor, această prezență putea fi tratată, dacă se menținea în acești parametri, prin mărirea cantității de clor în apa procesată și cu monitorizarea atentă a probelor ulterioare pe rețeaua de distribuție.
Această prezență de 4 unități a fost sesizată în stație, în decantoare și în filtrele existente în stația de tratare a apei. Pe rețeaua de distribuție, prezența, atât în probele DSP, cât și ale Companiei de Apă, a fost zero; deci n-a existat riscul îmbolnăvirii populației, așa cum greșit s-a speculat de către niște comunicatori.
Probe au fost ridicate și în cursul zilelor de 15 și 16. S-a identificat o prezență crescută, mergând până la valori de 32 de unități/100 ml în apa din barajul Pucioasa. Drept pentru care conducerea Companiei de Apă, cf. prerogativelor sabilite de HG 974/2004, a informat Primăria, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și a dispus neîntârziat măsura opririi apei în localitățile la care am făcut referire.
Societatea pe care o reprezint a procedat conform prerogativelor legale. A informat DSP și Primăria asupra acestor neconformități și a întocmit de urgență un plan de măsuri pentru oprirea alimentării cu apă, spălarea filtrelor, curățirea decantoarelor, curățirea bazinelor de la Mușa, Pucioasa Sat și Brănești. DSP are obligația de a anunța populația. Noi am comunicat mijloacelor de informare în masă, posturilor de televiziune asupra acestei situații.
Primele probe au fost prelevate în data de 14. Rezultatul l-am avut în 15 (valorile analizelor ies în 24 de ore după prelevare), cu 4 unități, care puteau fi tratate prin mărirea concentrației de clor. Erau parametri prevăzuți de normele legale. Următoarele probe s-au luat în data de 15 și am avut rezultatul în data de 16, la ora 17.00. La 17.30 apa a fost oprită. Deci, Compania de Apă a procedat absolut corect!
În momentul în care DSP îmi confirmă că probele sunt conforme, atunci reiau furnizarea apei.
Comentarii recente