Are balta pește, Stiri in imagini

ALEGERI Dâmbovița / Câți primari câștigă PSD? Face partidul un scor record? Unde sunt mizele cele mai importante?

Mâine au loc alegerile locale și europarlamentare. Despre acestea din urmă n-are sens să vorbim noi din moment ce nimeni n-a dorit s-o facă atâtea săptămâni. Marile partide au dosit cu totul subiectul, sufocându-l cu interesul mult mai mare (și firesc) pentru alegerea primarilor / președinților de consilii județene.

În Dâmbovița avem o situație de meci cu rezultat cunoscut dinainte și un câștigător absolut: Partidul Social Democrat joacă (aproape) pe tot terenul. Din 89 de localități, PSD are șanse mari să câștige funcția de primar în peste 70 (previzibil 74), cu victorii clare în municipiile Târgoviște și Moreni, respectiv orașele Pucioasa – Fieni și perspectiva aducerii în „portofoliu” a încă unui oraș. Cea mai bună șansă o au la Găești, acolo unde, pentru prima dată în ultimele 3 scrutine, social-democrații chiar s-au prezentat cu un candidat redutabil, Alexandru Iorga.

Altfel, cu victoria absolută în buzunarul PSD (și în așteptarea celui mai bun scor din istorie), interesul se mută pe câteva bătălii mai aprige:

Am vorbit, deja, de Găești, acolo e una dintre marile mize. Dacă PNL pierde Primăria, poate considera un dezastru acest scrutin. La Titu, șansele liberalilor sunt ceva mai bune, dar retragerea actualului primar – Traian Niculae, le-a dat puțin planurile peste cap. Dacă PSD ar câștiga acolo prin Laurențiu Costache (care a recuperat foarte mult în timpul campaniei), ar fi, probabil, cea mai mare surpriză a alegerilor.

La Braniștea e bătălie aspră. Fostul primar, social-democratul Marian Țachianu s-a întors să candideze după mandatul de parlamentar, mizând totul pe memoria localnicilor care-și vor aduce aminte cum arăta localitatea înainte să devină el primar și cum a scos-o la lumină, efectiv. Țachianu are, însă, unul dintre cele mai grele meciuri, PNL câștigând Primăria la alegerile parțiale din 2021 prin Mihai Vișinescu, una dintre marile surprize de la acel moment. Acum, cu atât mai dificil.

La Odobești se duce o altă luptă. Există acolo un primar de 24 de ani, Niculae Alecu (PNL), care a făcut piruete politice la fiecare 4 ani, pentru a-și asigura un nou mandat. Ar fi încercat și acum o nouă evadare salvatoare, dacă nu se lovea de hotărârea PSD Dâmbovița de a nu-i mai primi înapoi pe trădătorii din 2020. În acest context, Alecu a rămas „blocat” la PNL, iar Radu Ilie (PSD) are șanse reale să câștige.

Cândești. De data asta, PNL are o șansă bună (sau, cel puțin, mai bună decât până acum), oferită de retragerea primăriței Georgeta Popa. În locul ei, PSD merge cu viceprimarul Marius Cristea vs. liberalul Alexandru Tudose.

Deși nu foarte importantă în ponderea rezultatului județean, bătălia de la Pietrari a fost una dintre cele mai înverșunate. Primar PSD nesusținut de partid și asumat de PNL + fost primar susținut de AUR + candidatul PSD au făcut o ciorbă demnă de cauze mai bune. Nu există un favorit clar.

În rest, sunt așteptate victorii ale unor candidați PSD cu scoruri de peste 75-80% (vezi Corbii Mari, Gura Șuții, Răzvad, Voinești etc etc etc), dar și (câteva) succese indiscutabile ale actualilor și viitorilor primari PNL (Răcari, Bezdead, Dărmănești).


La Consiliul Județean, Corneliu Ștefan (PSD) e singur cu poarta goală. Cu peste 70 de primari (din 89) în jurul său, președintele PSD Dâmbovița are certitudinea înnoirii mandatului, singura necunoscută fiind scorul.

Cât privește componența Consiliului Județean, lucrurile sunt și aici decise în mare măsură: PSD mizează pe un număr de 20(+) consilieri din 34, o majoritate care să-l susțină pe Corneliu Ștefan pe parcursul mandatului. Al doilea partid sigur de intrarea în Consiliu este PNL. Necunoscuta rămâne AUR. Partidul lui George Simion a primit un croșeu puternic prin decizia de comasare (înainte de asta, în toate sondajele, AUR era pe locul 2 la europarlamentare) și joacă, acum, primul meci adevărat, om la om, în alegerile locale. În Dâmbovița, este foarte puțin probabil să câștige vreo primărie, dar miza adevărată pentru auriști este intrarea în CJD. În funcție de asta se vor aranja și scorurile PSD – PNL.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Reclama ta aici
gusto giusto2 copy
supercom 2

Arhiva