S-a întâmplat ieri, 8 decembrie, o conferință de presă a PNL Dâmbovița în cadrul căreia au prestat consilierii județeni Jean Popescu și Gabriel Grozavu. Subiectul – Palatul Potlogi și discuția despre inaugurare/recepție despre care am scris AICI, atunci când liberalii au părăsit ședința Consiliului Județean de luni.
În esență, Popescu și Grozavu au ținut-o pe-a lor, cum că nu trebuia făcută inaugurarea fără recepție. Inutile argumentele că una e contractul de execuție (finalizat) și alta contractul de finanțare (în interiorul căruia se face recepția).
Pe subiect a vorbit astăzi și președintele CJD, Adrian Țuțuianu:
N-am nicio problemă cu solicitările celor de la PNL. Îi rog să le facă. Orice cercetare făcută la Palatul Potlogi va trebui să înceapă cu modul în care s-au achiziționat lucrările în anul 2011, când asocierea Intini Angelo și SC RamB Sistem SRL a adjudecat contractul de execuție de lucrări, având ca subcontractant firma Concept SRL, proprietar fiind dl Dinu Bogdan, membru de vază al PDL, coleg cu dl Iulică Vladu și cu dl Jean Popescu. Deci, dacă vor o cercetare, ea va trebui să înceapă de aici.
Sunt 2 lucruri diferite: contractul de execuție de lucrări, care a fost finalizat, (…) și contractul de finanțare, care este altceva. Noi, în ședința CJD, din rațiuni care țin de protecția intereselor Consiliului Județean, am prelungit contractul de finanțare, nu contractul de lucrări; acela este încheiat.
De ce-am prelungit contractul de finanțare? Din 2 motive principale:
- am depus cereri de plată la ADR Sud-Muntenia, care nu sunt încă procesate, analizate și transmise pentru plată. În momentul când primim banii, putem plăti constructorul, putem plăti ISC-ul (care are la orice lucrare publică o cotă de 0,7%). După ce-am plătit ISC-ul, putem să procedăm la recepție.
- analiza atentă a calității lucrărilor, în special pe partea de monument istoric. Sunt peste 3.000 de repere care trebuie analizate și nimeni nu-și poate asuma realizarea unei recepții în 2 zile, în 3 zile, în 2 săptămâni. Noi apreciem că o recepție făcută așa cum trebuie va dura între 30-60 de zile și, dacă sunt necesare remedieri ale unor lucrări, ele nu pot fi făcute mai devreme de luna martie din considerente foarte practice, este iarnă. Și atunci, eu am vrut să mă asigur că toate aceste lucruri vor fi rezolvate în cadrul contractului de finanțare.
Vă precizez că în toate proiectele cu finanțare europeană, închiderea contractului de lucrări nu înseamnă și închiderea subiectului. Și vă dau exemple, unele mai vechi, pe care nu le-am gestionat eu. La Rezervația de Zimbri „Neagra” (Dezvoltarea și consolidarea turismului prin promovarea acestei rezervații), avem obligația să includem în bugetele din 2012 până în 2017 a unor sume cu cheltuieli de promoare. La Casa Soarelui, pe care am inaugurat-o în urmă cu 3 luni de zile, conferința de închidere a proiectului va avea loc săptămâna viitoare. La Palatul Brâncovenesc de la Potlogi avem obligația de a crea 14 locuri de muncă și vom fi monitorizați încă 5 ani de la închiderea contractului de finanțare.
Deci, pentru colegii mei consilieri județeni, Gabriel Grozavu șI Jean Popescu, îi rog să mai citească puțin și să mai învețe puțină carte.
Onoare muncii!
dacă după atîta frig şi ceaţă o ţine langa cu ale lui iar acolo accesul este interzis, e clar că funia este tot mai aproape de par 🙁
medicamenteee…
Domnule Enache, fara suparare….. bateti rau campii. Se tot sopteste ca membrii actualului Consiliu Local sunt cei mai „slabi” din ultimii ani. Acum mi se confirma. Doamne ajuta!