Crin Antonescu, candidat al coaliției de guvernare pentru alegerile prezidențiale, a declarat, astăzi, că este îngrijorat de apetența crescută a românilor pentru opțiuni fantasmagorice, cu oferte pline de lozinci și lucruri tipice pentru perioada anilor ’80:
Mi se pare surprinzător că atâtor români li s-a urât cu binele. Sper să nu îi enervez, dar le spun că binele ăsta înseamnă că pot circula oriunde în Europa, că pot lucra oriunde în Europa, că sunt din ce în ce mai respectaţi în Europa, totuşi, şi conturile lor din bănci sunt în creştere şi nu în scădere. Cineva care trăieşte totuşi într-o ţară cu libertăţi, într-un continent şi într-o lume în care suntem europeni, adică noi suntem fundamentali români, dar calitatea noastră de europeni nu mai este pusă în discuţie.
Rugat să comenteze aceste declarații, Adrian Țuțuianu, secretar general adjunct al Guvernului, a subliniat că sensul declarației lui Crin Antonescu este acoperit de argumente:
Eu aș fi fost mai puțin dur, dar declarația, pe fond, e corectă. Noi suntem, astăzi, într-o Uniune Europeană, în lumea euro-atlantică, avem dreptul de liberă circulație din 2002, putem să lucrăm în străinătate, putem să ne facem concedii. Numai cine n-a trăit înainte de 1989 poate să nege aceste realități. Eu eram student în perioada ’84-’88 și mi-aduc foarte bine aminte că nu puteam să iau un post într-un oraș mare, deși am terminat șef de promoție Facultatea de Drept, pentru că nu aveam buletin nici de București, nici de Cluj… (…) Nu mai vorbesc de faptul că nu aveam posibilitatea să ne deplasăm niciunde, nici măcar în țară n-aveam suficiente resurse să ne deplasăm, iar în străinătate doar câțiva aveau pașaport și numai cei care aveau aprobarea Securității puteau să părăsească teritoriul național.
Sunt lucruri pe care trebuie să ni le aducem aminte cu toții, pentru că e foarte ușor să ne lăsăm duși de sentimente, de frustrări, care sunt reale în bună parte, dar care nu ne rezolvă problemele. Trebuie să rămânem ancorați în lumea aceasta în care suntem astăzi: Uniunea Europeană, NATO, OCDE, o lume bazată pe democrație și libertate.
Onoare muncii!