S-a întâmplat astăzi, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „I.H. Rădulescu” din Târgoviște, lansarea de către fostul Prim Ministru al României și președinte al Partidului Social Democrat în anii 2000-2004, Adrian Năstase, a volumului „Cele două Românii”. Lucrarea este o descriere în amănunte a perioadei amintite, cu provocările și dificultățile timpului (preluarea unei guvernări PNȚCD – PNL – PD care a lăsat în spate probleme grave de echilibru politic și economic), cu soluțiile adptate la vremea respectivă, cu tonusul imprimat guvernării și amprenta lăsată (sau nu) de rezultatele bune ale Executivului în acțiunea partidului majoritar.
Mulți prieteni, colegi, apropiați sau curioși simpli au venit astăzi să-l vadă pe Adrian Năstase, aceasta fiind prima lansare a volumului în afara Bucureștiului. Fostul premier a mărturisit că dorea în mod special să ajungă aici, prezentarea fiind doar un „pretext” pentru revederea cu oamenii locului. Câteva declarații din discursul autorului:
Eu nu am venit astăzi în Dâmbovița. Eu sunt din Dâmbovița, sunt acasă, mă simt acasă. Vreau să-i salut pe toți prietenii mei, pe toți cei prezenți aici, în sală, pe toți cei care au venit la această întâlnire, care este pentru mine, în primul rând, un pretext pentru o întâlnire pe care o doream de mult.
Am scris această carte pentru că avem o tentație firească, naturală de a uita, o tentație naturală de a repeta greșelile. Poate că, având în bibliotecă un ghid, o carte pe care, răsfoind-o uneori, să încercăm să putem să evităm anumite greșeli, poate că lucrul ăsta ar fi util.
Poate că nu întâmplător am lansat această carte înainte de alegerile de la sfârșitul anului trecut. Cred, însă, că ea nu a avut foarte mult succes atunci. Poate că ar fi fost util ca ea să fie citită cu mai multă atenție de unii dintre colegi. Pentru că sunt unele lucruri care s-au repetat supărător. Sunt unele greșeli care, după părerea mea, au dus la un anumit rezultat. Sigur, nu ne putem întoarce în trecut, nu putem rescrie istoria.
De aceea, nu voi încerca să vă prezint cartea aceasta. Ea este o istorie a unei perioade de 4 ani, în același timp o istorie a guvernării, dar și o istorie politică, o istorie, până la urmă, trăită. Dar este și o istorie împărtășită cu alții. Unii dintre ei se află aici, în sală. Am fost camarazi în multe dintre acele bătălii. Eu cred că avem datoria, mai ales pentru cei mai tineri, să explicăm cum s-au petrecut unele dintre lucrurile pe care le-am cunoscut și să încercăm, într-un fel, să îndreptăm lucrurile, viața pe care o trăim într-o direcție mai bună.
Au vorbit despre volumul lansat președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Adrian Țuțuianu, președintele OFSD Dâmbovița – Claudia Gilia și consilierul județean Sache Neculăescu.
Comentarii recente