În tabloul autohton descris de recentele controale ANAF, s-a creat un fel de dezbatere publică pe marginea oportunității sancțiunilor extrem de severe aplicate de reprezentanții Agenției pentru nereguli considerate de unii ca fiind disproporționate în raport cu pedeapsa (închiderea temporară a activității, în multe cazuri). A ieșit și premierul Ponta, săptămâna trecută, să anunțe anumite „reglaje”:
Nu vreau să cădem în extrema cealaltă, a unor abuzuri şi lucruri duse la extrem, motiv pentru care am decis să facem nişte reglaje. Măsura suspendării activităţii unei companii să poată fi luată doar dacă diferenţele găsite de ANAF sunt plus/minus 300 sau 500 lei, altfel se plăteşte doar amendă. Atunci când se ia măsura suspendării activităţii, aceasta să poată fi revocată în aceeaşi zi dacă se plăteşte o amendă de 10 ori suma constatată ca fiind neînscrisă în contabilitate Ai 400 lei în plus în casă? Plăteşti 4.000 lei şi prima dată te iert. A doua oară – asta rămâne să discutăm – putem să punem de 20 ori suma respectivă şi a treia oară să nu mai existe nicio amendă şi să se suspende activitatea.
Discursul este întărit acum de senatorul PSD Dâmbovița, Leonardo Badea, secretar al Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital. Spune el că în săptămâna de după Paști va avea loc o discuție în cadrul Comisiei cu președintele ANAF, Gelu Diaconu, pe tema clarificării anumitor proceduri ale inspectorilor anti-fraudă, filosofia, în cazul micilor nereguli, fiind aceea a unui avertisment înainte de suspendarea activității:
Trebuie spus că discuțiile, în acest moment, se duc și pe modul în care reprezentanții ANAF își exercită atribuțiile în teren. La nivelul Comisiei de buget-finanțe din Senatul României s-a stabilit și am lansat o invitație dlui Gelu Diaconu la Comisia parlamentară, pe 16 aprilie, pentru a discuta modul în care se desfășoară aceste controale.
Părerea noastră este că legea trebuie să fie respectată, că nu trebuie să existe excese atunci când se efectuează controale fiscale. Noi, la nivelul Comisiei, chiar ne gândim să aducem amendamente la Codul de procedură fiscală și să stabilim că trebuie să existe și un control preventiv la nivelul agenților economici, iar acel control să nu aibă ca rezultat o amendă sau o măsură coercitivă, ci să fie doar un control de bază prin care poți să-i spui agentului economic: „Uite, astea sunt problemele tale, trebuie să iei niște măsuri dacă vrei să fii în regulă. Noi te-am avertizat și, de-acum înainte, trebuie să știi că aceasta e linia pe care să mergi mai departe”. Deci, dorința noastră este de a veni în sprijinul celor care au întreprinderi artizanale, întreprinderi mici, profesionale și care resimt mai puternic, mult mai puternic decât alții presiunea controalelor de orice natură din România.
Onoare muncii!
Comentarii recente