Ziceam aici că se va întâmpla astăzi o întâlnire consultativă a președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, cu parlamentarii din județ, pe subiecte gen: bugetul pe 2015, priorități de investiții pentru anul în curs, idei de proiecte pentru viitor, atragere de finanțare, etc.
S-a consumat această primă întâlnire (intenția e să aibă loc discuții lunare de acum înainte, indiferent de cum vor fi așezate politic guvernarea națională și locală), la care au participat președintele CJD și, dintre cei 14 parlamentari ai județului (pe Sorin Roșca Stănescu îl scoatem de la numărare), senatorul Valentin Calcan (PSD), deputații Ionuț Săvoiu (PSD), Carmen Moldovan (PSD), Georgică Dumitru (PC) și Iulian Vladu (PNL), bașca un consilier al lui Ion Pârgaru (PLR). Au fost motivați pentru absență Leonardo Badea și Rovana Plumb, iar despre Zisu Stanciu s-a spus că a confirmat participarea, dar n-a mai ajuns.
Din declarații, ideea care s-a desprins a fost una și bună: colaborarea între toți factorii politici, indiferent de numele partidului, ca să-i fie mai bine județului și să nu mai arate a spațiu nefrecventabil din cauza înjurăturilor și isteriilor conflictuale permanente. Pe larg, sună așa:
Adrian Țuțuianu: Am discutat lucruri mai generale, este prima noastră întâlnire, încercăm să ne reglăm modul de colaborare și să convenim o modalitate foarte concretă pentru viitor. Am discutat despre Legea bugetului de stat pe anul 2015 și influențele asupra unităților administrativ-teritoriale, despre proiectul bugetului județean, despre asocieri, OUG 28/2013 și lucrările aflate în curs, despre problemele Companiei de Apă, despre proiectele mari cu finanțare guvernamentală, pe care le avem de derulat în județul Dâmbovița. Discuția a fost, repet, una generală, pentru că n-am avut o agendă foarte concretă.
Am stabilit să ne întâlnim lunar și toată lumea a apreciat că este utilă această întâlnire. Eu voi veni pregătit cu o temă, cu documente, cu lucruri foarte concrete, iar parlamentarii îmi vor comunica cu o săptămână înainte care sunt problemele la care vor un răspuns din partea Consiliului Județean. Eu apreciez că a fost utilă întâlnirea, cred că e important că am deblocat comunicarea publică dintre toate partidele politice reprezentate în Parlament și cred că este util ca toți să cunoaștem care sunt problemele județului, pentru că, știți foarte bine, și guvernarea în plan local, și guvernarea în plan național este alternativă.
Georgică Dumitru: Sunt bucuros că la această întâlnire a participat și Iulică Vladu. Asta ne dă perspectiva că lucrurile, în județul Dâmbovița, vor merge mai bine, vom fi o singură voce la București și că permanentizarea acestei întâlniri este de bun augur.
Iulian Vladu: Am participat la această întâlnire, nu după funcția de copreședinte al PNL Dâmbovița, ci după cea de deputat. De când am fost ales deputat, am afirmat că mă interesează problemele județului și voi participa la toate invitațiile. Cred că dialog am avut permanent și am fost prezent la toate întâlnirile când am fost invitat, nu legat de teme politice, ci de administrația județului Dâmbovița. Am constatat că, după 20 de ani, județul, în loc să crească economic, observăm cu toții că are un trend de descreștere și e nevoie să stăm toți factorii politici și să discutăm problemele județului.
Carmen Moldovan: Salut inițiativa președintelui Adrian Țuțuianu de a avea astfel de întâlniri lunare. Cred că vor fi extrem de utile. Mă bucur că și colegii din Opoziție, mă rog, ce-a mai rămas, au acceptat invitația de a participa la astfel de întâlniri. Cel puțin grupul parlamentar al PSD a fost mereu un grup unit, care a încercat să susțină inițiativele președintelui Adrian Țuțuianu. Însă vreau să adaug un lucru, care este important și pe care trebuie să-l reținem: noi, ca parlamentari, facem legi. Nu ne vom putea substitui niciodată acțiunilor sau demersurilor făcute de administrația publică, fie ea centrală sau locală.
Valentin Calcan: Eu cred că este o întâlnire foarte bună și sper din tot sufletul ca ea să continue. Și mă gândesc să continue nu numai anul acesta sau anul viitor, ci de-acum încolo, indiferent de partidul politic care se va afla la conducerea administrației județene. Este un model validat în alte județe, anume dialogul între absolut toți membrii parlamentari ai județului respectiv cu conducerea județeană. Eu cred că este important și îmi pare bine că am fost astăzi parlamentari și din zona Puterii, și din zona Opoziției.
Nici eu nu sunt un om mulțumit dacă mă uit în spate, din 2000, de când am fost ales prima dată ales în Parlament din partea dâmbovițenilor, de realizările făcute în județ. Cred că puteam mai mult și sper ca, măcar de-acum încolo, să reușim să facem ceva mai mult. Iar una din cauzele pentru care eu cred că n-am făcut atât de mult pe cât ne-am fi dorit este lipsa dialogului între partidele politice. De aceea, salut inițiativa președintelui Adrian Țuțuianu de a invita la aceeași masă pe reprezentanții partidelor politice în Parlament. Cred eu că acest dialog trebuie să continue și este unul bun. Până la urmă, proiectele sunt ale noastre, ale tuturor. Administrațiile vin și pleacă, se schimbă. Poate astăzi suntem noi la putere, mâine o să fie Opoziția la putere sau poate chiar altcineva care nu este astăzi la masă. Proiectele importante trebuie să rămână și să meargă mai departe. Cred că modelul de a veni cu o administrație care să șteargă cu buretele tot ce a făcut administrația veche și să o ia de la căpăt cu altceva nu este un model bun.
Ionuț Săvoiu: Întâi de toate, apreciez foarte mult inițiativa dlui președinte Adrian Țuțuianu pentru asigurarea acestei platforme de dezbatere între parlamentarii județului. De asemenea, aprecie pozitiv că dl Iulian Vladu a participat, chiar dacă se află în Opoziție, la aceste discuții. Cred că ne aflăm într-un moment important al dezvoltării României, în general, în care avem un nou ciclu de finanțare ale cărui programe se creionează în acest an. Avem documente esențiale precum MasterPlanul de Transport, Directiva Apelor. Avem subiecte de interes național care trebuie să întrunească sufragiile tuturor factorilor politici de la niel local, în așa fel încât și județul Dâmbovița să se afle acolo unde trebuie, pe harta acestor programe.
Onoare muncii!
Comentarii recente