Are balta pește, Stiri in imagini

Expoziție spectaculoasă la Târgoviște: fildeși de mamut și artefacte de 20.000 de ani!

expozitie_muzeul_evolutiei (19)

S-a întâmplat astăzi, la Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic din municipiul Târgoviște, vernisajul expoziției „Descoperiri paleolitice în regiunea extracarpatică a României”. Au participat la eveniment președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Adrian Țuțuianu, directorul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” – Ovidiu Cârstina, profesorul universitar Marin Cârciumaru, coordonatorul echipei care a adus la lumină exponatele, studenți și elevi.

Artefactele expuse provin dintr-un nivel arheologic datat, prin metode absolute, în jurul vârstei de 20.000 de ani și reprezintă un campament al vânătorilor gravețieni. Animalele vânate sunt reprezentate prin reni, care predomină covârşitor în spectrul faunistic descoperit în sit: bizoni, cerbi, cai etc.

O parte din sală a fost dedicată descoperirii în județul Dâmboviţa a celor doi fildeşi de mamut, dintre care cel găsit la Doiceşti are o dimensiune impresionantă – aproape 3 m lungime.

Expoziţia a fost realizată în scopul punerii în valoare a rezultatelor cercetărilor făcute anul acesta de către arheologii Muzeului Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic din cadrul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte în situl Poiana Cireşului (Piatra Neamţ), precum şi pentru evidenţierea descoperirilor de pe teritoriul judeţului Dâmboviţa, realizate de cadrele didactice ale Universităţii „Valahia” din Târgovişte.

Marin Cârciumaru: În primul rând, vreau să mulțumesc încă o dată că există acest muzeu, în condițiile în care, o spun foarte deschis, politicienilor nu prea le arde de muzee. Ceea ce s-a întâmplat în județul Dâmbovița este o excepție, pentru că eu am încercat să fac acest lucru și în alte județe, în Brașov și Neamț. Am încercat cu președinții Consiliilor Județene de acolo și cu primarii. Deci, încă o dată vreau să subliniez că am găsit în județul Dâmbovița, în Consiliul Județean, un sprijin pentru muzeu, iar expoziția aceasta nu este decât consecința existenței acestui muzeu. La timpul respectiv, am declarat că muzeul va fi începutul unui nucleu de cercetare.

Adrian Țuțuianu: Am vrut să aducem în prim-plan rezultatele muncii de cercetare științifică arheologică a echipei conduse de domnul profesor Cârciumaru și să îmbunătățim zestrea unui muzeu care este unicat în Europa de Est și care tratează o epocă specială despre modul în care a evoluat tehnologia de-a lungul istoriei omenirii. Am dat curs solicitării domnului profesor, anul trecut, și vă spun că nu regret. Dacă am avut 4600 de vizitatori într-un an de zile, lucrul acesta e foarte important, pentru că Târgoviște, pentru județul Dâmbovița, pentru că majoritatea celor care au călcat pragul acestui muzeu nu sunt din Târgoviște. Am avut satisfacția să văd oameni din București, din alte orașe ale țării, să văd străini care vin la acest muzeu unic și sunt convins că exponatele care se adaugă astăzi la zestrea muzeului vor contribui la creșterea numărului de vizitatori și, în același timp, la o mai bună vizibilitate a Târgoviștei ca oraș unde turismul cultural se află la loc de cinste.

Onoare muncii!

expozitie_muzeul_evolutiei (1) expozitie_muzeul_evolutiei (2) expozitie_muzeul_evolutiei (3) expozitie_muzeul_evolutiei (4) expozitie_muzeul_evolutiei (5) expozitie_muzeul_evolutiei (6) expozitie_muzeul_evolutiei (7) expozitie_muzeul_evolutiei (8) expozitie_muzeul_evolutiei (9) expozitie_muzeul_evolutiei (10) expozitie_muzeul_evolutiei (11) expozitie_muzeul_evolutiei (12) expozitie_muzeul_evolutiei (13) expozitie_muzeul_evolutiei (14) expozitie_muzeul_evolutiei (15) expozitie_muzeul_evolutiei (16) expozitie_muzeul_evolutiei (17) expozitie_muzeul_evolutiei (18)

Comentarii

comentarii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Reclama ta aici
gusto giusto2 copy
supercom 2

Arhiva