Pe 2 septembrie, era publicată în Monitorul Oficial OUG nr. 55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administrația publică locală. Titlul e mai pretențios decât conținutul, care oferea aleșilor locali un termen de 45 de zile în care să se ”lămurească doctrinar”, fără ca o eventuală plecare din partid să determine pierderea mandatului. Astăzi expiră termenul.
Ideea folosită de Liviu Dragnea și ai lui drept argument a fost aceea a restabilirii unei dreptăți politico-administrative pe care liberalii au trădat-o atunci când au rupt Uniunea Social Liberală, declanșând dezechilibre în consiliile locale și județene din țară. Cuvinte la fel de pretențioase ca titlul ordonanței.
Pe „teren”, în județul Dâmbovița, oportunitatea legală a fost un drum cu un singur sens pentru primari: dinspre PDL la PSD. Nu 1 primar, nu 2, nu 5, nu 10, ci 23 de edili au lăsat PDL-ul lui Iulian Vladu, convinși de Adrian Țuțuianu și social-democrația lui Victor Ponta. E drept, cei mai mulți dintre ei s-au întors acolo de unde-au plecat înâtia oară, așa că-i trecem la re-clarificare doctrinară.
În ordinea alfabetică a localităților, au trecut de la PDL la PSD Dâmbovița primarii din: Bărbulețu, Brănești, Brezoaele, Ciocănești, Conțești, Cornățelu, Costeștii din Vale, Crevedia, Dărmănești, Dobra, Glodeni, Iedera, Ludești, Malu cu Flori, Mănești, Ocnița, Odobești, Poiana, Răscăeți, Râu Alb, Runcu, Șelaru, Valea Lungă.
Lor li se adaugă și aproape 200 de consilieri locali, pe care PSD i-a câștigat din toate partidele, PDL fiind, și aici, „furnizorul” principal.
Președintele PSD Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, e mulțumit de efectele ordonanței și privește cu încredere la alegerile prezidențiale: Partidul Social Democrat este, de departe, forța politică principală a acestei țări și a reprezentat un pol de atracție pentru toți aleșii locali, indiferent de lista pe care au candidat. Sunt mulți primari și consilieri din Partidul Democrat Liberal, care au înțeles că drumul este alături de Partidul Social Democrat. Sunt mulțumit că au venit alături de mine 23 de primari din PDL și peste 185 de consilieri locali și județeni. Am întărit echipa, ne consolidăm ca structură politică și nu am niciun fel de teamă legat de rezultatul alegerilor pentru funcția de președinte al României.
Liderul social-democrat crede că hemoragia de primari pe care a suferit-o PDL trebuie căutată și în modul în care conducerea partidului a gestionat lucrurile: Atunci când mai ai doar 17 primari și te-au părăsit 23, înseamnă că ai o problemă de management politic. Și noi am fost în Opoziție. Și atunci, chiar dacă nu plecau oficial, puteau să se îndepărteze primarii de Partidul Social Democrat. Am traversat 8 ani de Opoziție, dar Partidul Social Democrat a rămas puternic.
Onoare muncii!
Comentarii recente