Dragi elevi și profesori,
Iubiți părinți,
Evenimentul deschiderii unui nou an şcolar aduce bucuria, încrederea şi entuziasmul specific începutului, care oferă speranţa redescoperirii sensului vieţii şi posibilitatea aprofundării, rodnice şi temeinice, a spiritualităţii şi culturii umane. Este un moment de înţelegere a acelor valori care au călăuzit viaţa înaintaşilor noştri şi le-au oferit temeiuri puternice pentru înnoirea creativă, morală şi responsabilă a existenţei lor, dar este şi un timp de coagulare a aspiraţiilor ce întreţin dorinţa de desăvârşire a propriei vieţi şi comunităţi.
Pentru societatea noastră românească, şcoala, alături de Biserica străbună, este stâlpul fundamental şi temelia educaţională, socială şi morală, indispensabilă oricărui progres. Istoria naţiunii noastre mărturiseşte că spiritualitatea, cultura şi educaţia au un rol hotărâtor în dăinuirea şi progresul unui popor, oferindu-i oportunitatea de a-şi aprofunda şi împlini vocaţia dumnezeiască. Apoi, la temelia oricărui mare caracter se află o solidă educaţie şcolară, o credinţă puternică şi vie, alături deresponsabilitatea comunitară bine asumată şi conştientă, precum şi demnitatea umană, evidenţiată cu fiecare prilej.
Biserica noastră Ortodoxă a promovat educaţia şi cultura încă de la început, înfiinţând şi sprijinind primele instituţii educaţionale de pe teritoriul ţării noastre, de la şcolile săteşti, apărute în tinda bisericilor şi a mânăstirilor, până la primele forme de învăţământ superior, aşa cum, de altfel, a fondat şi primele tipografii şi spitale, contribuind la dezvoltarea noastră naţională. Educaţia reprezintă o preocupare umană necesară, importantă şi urgentă, fără de care este de neconceput buna funcţionare a societăţii şi desăvârşirea umană. Chiar împlinirea scopului spiritual al omului, cunoaşterea şi comuniunea cu Dumnezeu, nu se poate realiza fără educaţie şi cultură.
Din sărbătorile spirituale şi culturale ale anilor trecuţi aţi putut afla că, de exemplu, prima carte tipărită pe teritoriul ţării noastre şi în sud-estul european este o carte bisericească, Liturghierul, şi a fost editat aici, la Târgovişte, de către un călugăr, Macarie, în anul 1508. De asemenea, tot la Târgovişte a funcţionat prima instituţie de învăţământ superior din Ţara Românească, celebra Schola graeca et latina, în chiliile Mânăstirii Stelea.
În deplină încredere faţă de profesorii şi educatorii voştri, ascultând, cu fidelitate, pe părinţii voştri, vă îndemn, dragi elevi, să înaintaţi cu curaj, atât pe drumul şcolii, cât şi pe cel al Bisericii, pentru a fi vrednici înnoitori ai societăţii noastre de mîine şi ziditori ai unui viitor durabil şi armonios.
Rog pe Bunul Dumnezeu, Cel Atotînţelept, Atotştiutor şi Atotbun, să vă dăruiască înţelepciune, un an şcolar rodnic şi bogat, plin de succese şi bucurii!
Cu arhierești binecuvântări,
†NIFON,
ARHIEPISCOP ŞI MITROPOLIT
Comentarii recente