Are balta pește, Stiri in imagini

Conducerea nouă a Universității „Valahia”, prima conferință de presă după alegeri, în formulă completă

În vechiul mandat al conducerii Universității „Valahia”, conferințele de presă au fost rare și foarte rare. O deficiență de comunicare pornită de la vârful echipei manageriale și acutizată de-a lungul mandatului.

Noua conducere a UVT (rector Corneliu Sălișteanu și președinte al Senatului – Claudia Gilia) pare să fi învățat lecția (greșită) și schimbă paradigma, organizând, astăzi, o primă conferință de presă, la scurt timp după completarea echipei cu cei 4 prorectori: Henri George Coandă, Daniel Emil Dunea, Florin Radu și Marian Vîlciu.

Corneliu Sălișteanu a vorbit despre programul managerial 2024 – 2029 (Deschidere – Dinamism – Dezvoltare) și, în același timp cu tonul optimist alocat obiectivelor de mandat, a avut decența de a nu ocoli problemele majore pe care le-a moștenit și care plasează Universitatea într-un moment destul de dificil: investiții blocate sau abandonate, respectiv o scădere a gradului de atractivitate, reflectată în scăderea numărului de studenți.

Nu poți să pierzi din ce n-ai. Am pierdut și din ce-am avut, o parte, dar n-am reușit să atragem o altă parte. Sunt două componente. Prima este reprezentată de partea de admitere, anume să ai cât mai mulți studenți la intrarea în ciclul de studii, evident, un deziderat pe care îl are orice universitate și următorul pas, foarte important, să păstrezi acel număr de studenți de-a lungul întregului ciclu de studii.

Dacă ar fi să ne referim la admitere, cred că trebuie să schimbăm ceva și anume: pentru programele de studii pe care le avem trebuie să creăm o mai mare predictibilitate a studentului din momentul în care intră în programul de studii și ce urmează până când iese. Mă refer la parteneriate solide cu mediul de afaceri, pentru că noi pregătim studenții pentru a fi angajați de cineva. În măsura în care aceste parteneriate se vor concretiza, studentul care optează pentru universitatea noastră va ști cu certitudine traseul lui: intru în acel program de studii, îl finalizez și mă angajez acolo. În momentul de față, parteneriatele pe care le avem sunt destul de limitate.

Când vine vorba despre menținerea studenților în programele de studii, abandonul școlar în România, ca să-l denumim așa, nu este o chestiune nouă sau specifică universității noastre, ci o chestiune de sistem educațional. Modalitățile prin care acest abandon poate fi diminuat sunt multiple; important e să le aplicăm. Trebuie să ne punem niște întrebări cu sinceritate și trebuie să vedem dacă acei studenți care abandonează au făcut din ce rațiuni?! Oare programul de studii nu a servit intereselor personale pe care le-au avut, n-au dobândit competențele pe care se așteptau să le dobândească… După care trebuie să vedem dacă acest abandon nu cumva s-a produs și din pricina unor probleme personale, chestiuni familiale. Sunt multe lucruri de observat și de analizat. 

Da, într-adevăr, numărul de studenți a scăzut constant. (…) Ce trebuie să înțelegem noi, ca și Universitate, pentru că totul pleacă de la mentalitatea noastră, a celor care oferim aceste servicii educaționale: Universitatea noastră este un actor pe piața serviciilor educaționale din România, la fel ca și orice altă universitate. Noi trebuie să reușim să ne distingem prin ceva vizavi de alte universități, mai ales cele din imediata proximitate, astfel încât elevul, când finalizează liceul, să spună: Da, aleg UVT pentru că… Să aibă motivele lui. Motivele acestea țin doar de noi.

Referitor la investiții, rectorul UVT a declarat că primul obiectiv este reluarea și finalizarea lucrărilor la corpul C din imediata vecinătate a Rectoratului (sistate, în acest moment). Mai mult, pentru corpurile A și B, a fost demarată procedura de întocmire a unui studiu de fezabilitate privind eficiența energetică a clădirilor: „Ele, așa cum sunt, nu se mai ridică la așteptările noastre. Urmează un proiect complex, în care, nu vă ascundem, vom implica și crearea unor parcuri de energii regenerabile”.

Claudia Gilia: Să nu uităm că universitatea joacă un rol crucial în ceea ce înseamnă coagularea societății și pregătirea tinerilor pentru succes în viață. Trebuie să le oferim studenților noștri programe educaționale relevante, care să fie în concordanță cu cerințele de pe piața muncii, cu cerințele din societate. (…) Ne dorim ca Universitatea să-și recapete dinamismul și să se repoziționeze pe harta celor mai bune universități, nu doar regionale, ci naționale.

Comentarii

comentarii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Reclama ta aici
gusto giusto2 copy
supercom 2

Arhiva