Are balta pește

Târgoviște / Ministrul Dezvoltării, propuneri care schimbă radical procedurile în urbanism și construcții (exemple)

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Atilla, a vorbit astăzi, la Târgoviște, despre noul proiect-reformă pe care ministerul îl propune: un așa-numit „Cod al urbanismului”, care va uni, într-un singur act normativ, 21 de legi, ordonanțe și hotărâri în vigoare în prezent. Pe lângă digitalizare, unificarea prevederilor și a terminologiei, noul Cod prevede reforme care vor debirocratiza și simplifica procedurile de adoptare a planurilor urbanistice generale și a autorizațiilor de construcție.

Nu va fi doar un cod care va unifica legi, ci va prevede chestiuni radical schimbate. Vedem că este necesară inclusiv simplificarea procedurilor de autorizare. Și o să vă dau câteva elemente:

  • Studiul de fezabilitate va dispărea din punct de vedere al reglementării juridice. Astăzi, avem atât studiul de fezabilitate, cât și proiectul tehnic pentru implementarea unor proiecte. Diferențele între ele nu sunt atât de semnificative, dar înseamnă bani în plus, procedură în plus și timp pierdut. Așa că studiul de fezabilitate va deveni un simplu studiu în baza căruia iei decizia de oportunitate și te duci să faci proiectul tehnic. Oricum, pe baza proiectului tehnic mergeam cu investițiile importante și, atunci, nu vedem nevoia să păstrăm acest sistem care doar ne-a complicat lucrurile tuturor.
  • Vor fi niște proceduri de avizare care vor scurta elaborarea și aprobarea PUG-urilor, care, astăzi, durează între 2-5 ani, depinde de autoritatea locală, astfel încât partea de avizare să fie unică, nu o avizare în cascadă. În practică, am văzut foarte multe situații în care se dă un aviz de la o anumită instituție și, până primești un alt aviz de la altă instituție, a expirat primul. Și e o procedură din asta în cascadă, birocratică, dn care autoritatea nu mai poate să iasă. Deci, va fi o procedură simplificată.
  • Autorizația de construcție – procedura, din momentul certificatului de urbanism și până la autorizație durează cu lunile. Va fi scurtată, pentru că documentația trebuie să umble, nu cetățeanul. Astăzi, umblă cetățeanul după certificat de urbanism, după avize, după autorizația de construcție. Nu, el trebuie să predea documnetația într-un ghișeu unic și autoritatea statului îi face toată această procedură.
  • Vor fi anumite tipuri de construcții la care propunem să nu mai cerem autorizații de construcții. Să-ți construiești o grădină sau o bucătărie de vară în curtea casei sau să-ți închizi balconul de la apartament trebuie, astăzi, să faci toată această procedură. Pentru ce?!
  • Pe un model european din alte state, vom propune ca pentru casele care se construiesc pentru folosință proprie și sunt locuințe unifamiliale, care au doar parter, fără mansardă și subsol, până la 150 mp să trebuiască o simplă notificare.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Reclama ta aici
gusto giusto2 copy
supercom 2

Arhiva