Domnule ministru,
Pentru organizarea și eficientizarea activității agricole, prin Programul de guvernare s-au prevăzut mai multe măsuri prioritare care vizează modernizarea tuturor domeniilor agricole. Una dintre măsuri se referă la înființarea centrelor de colectare și procesare pentru legume, fructe și unele produse de origine animală.
Județul Dâmbovița are un specific agricol preponderant în pomicultură și legumicultură. Bazinele pomicole Voinești și Valea Ialomiței, precum și cele legumicole Lungulețu, Petrești sau Băleni sunt representative la nivel național. Totodată, beneficiem de atuuri de ordin strategic, datorate, în principal, apropierii de cel mai mare centru urban și comercial din țară, București. Județul Dâmbovița s-a impus drept principal furnizor de legume-fructe pentru capitală și pentru municipiile învecinate.
Schimbările petrecute în ultimii ani au determinat concurența puternică a unor țări ca Polonia, Ungaria, Austria sau Italia (în sectorul pomicol), respectiv Bulgaria, Spania, Italia, Grecia sau Turcia (în sectorul legumicol). De aici, a rezultat o stagnare și, pe alocuri, chiar regres în realizarea de venituri de către producătorii români în aceste sectoare. Deși s-a investit destul de mult, în special prin accesarea de fonduri europene, acestea au fost destinate, cu precădere, segmentului de producție și mai puțin în depozitare, procesare și desfacere. Situația impune măsuri urgente pentru a asigura condiții de valorificare a producției către piață.
Astfel, înființarea în județul Dâmbovița a unui centru de colectare legume-fructe este absolut îndreptățită și necesară. Analizând toate avantajele oferite, considerăm că o comună din bazinul Lungulețu se pretează cel mai bine pentru un astfel de proiect, cu deservire atât pentru legumicultorii din zonă, cât și pentru cei din județele învecinate (Giurgiu, Prahova), precum și pentru pomicultorii din bazinul Voinești sau județele Argeș și Prahova.
DAJ Dâmbovița, cu sprijinul autorităților locale, a identificat și câteva locații posibile pentru înființarea acestui centru de colectare:
- UAT Potlogi poate pune la dispoziție o suprafață de 20 ha deținute în proprietate privată, cu posibilitate de cumpărare;
- ADS Dâmbovița deține suprafețe pretabile de peste 50 ha, cu acces la drum național, autostradă și utilități în punctele Corbii Mari și Bucșani.
Față de cele prezentate, vă rog, domnule ministru, să sprijiniți demersul înaintat de Consiliul Județean Dâmbovița pe acest subiect.
Solicit răspuns scris.
Comentarii recente