Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a făcut săptămâna trecută o serie de afirmații șocante, călcând în picioare orice demarcație între puterile statului, atacând Parlamentul ca instituție și negându-i legitimitatea.
Comportamentul Procurorului General este incompatibil cu funcția pe care o deține, cum incompatibile sunt prezentarea parlamentarilor ca nelegitimi să convoace procurori la audieri, jignirile gen „inculpați de rang înalt” și referirea la dezbaterile parlamentare pe legile justiției ca fiind „hărțuieli” ale procurorilor și atacuri la independența lor.
Față de aceste declarații fără precedent, senatorul Adrian Țuțuianu are o răspuns dur, desființând manifestările Procurorului General și apreciind că e nevoie de reacții din partea Inspecției Judiciare și chiar a Președintelui României:
Este de neacceptat ca un procuror general al României să iasă cu comentarii absolut defăimătoare la adresa puterii legiuitoare. Le cunoașteți aceste comentarii, „infractori de rang înalt” care și-au pus în cap să modifice legislația justiției și teza potrivit căreia nu în Parlament ar trebui rezolvate aceste probleme. Mă întreb cam unde și cum ar dori dl Procuror General să rezolvăm problemele care țin de legiferarea sistemului.
Este o declarație care ne duce la concluzia că Procurorul General vrea o dictatură. Dacă Parlamentul nu-i locul unde legile se adoptă, atunci le adoptăm la Parchetul General pe toate și facem ce a spus Montesquieu că nu trebuie să facem: judecătorul să nu fie și membru al puterii executive și legislative. El a spus-o acum vreo 300 de ani.
Declarațiile sunt inacceptabile. Inspecția Judiciară, CSM ar trebui să se sesizeze, pentru că nu fac rău doar, în general, societății românești, ci, în mod special, fac rău ideii de justiție. Și, în al doilea rând, cred că și Președintele României ar trebui să aibă o reacție în calitate de autoritate care numește și revocă Procurorul General. Este impardonabil așa ceva și n-am întâlnit niciodată în ultimii 27 de ani declarații de acest tip, în condițiile în care nu eram atât de racordați la ceea ce înseamnă normele europene ale statului de drept. (…) Nicăieri în lume un procuror nu-și permite să facă asemenea afirmații cum a făcut dl Lazăr.
Citește și: 10 atacuri ale Propagandei pe modificarea legilor justiției, desființate punct cu punct!
precum nicăieri în lume un parlament nu-și permite la conducere un infractor condamnat definitiv!
rușine!