Are balta pește, Stiri in imagini

EVENIMENT: Miniștrii Adrian Țuțuianu și Rovana Plumb vor semna mâine contractul de finanțare pentru reabilitarea Crucii Caraiman! (detalii)

crucea caraiman

Miercuri, 26 iulie, începând cu ora 11.00, ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, și ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, vor semna, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la sediul MApN., proiectul de finanţare pentru reabilitarea Crucii comemorative a eroilor români din Primul Război Mondial, situată pe Vârful Caraiman din Munţii Bucegi.

Proiectul se numește oficial „Restaurarea, reabilitarea, conservarea şi amenajarea unui spaţiu expoziţional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial (Monumentul eroilor ,,Crucea Caraiman” /Monumentul Eroilor (Crucea) de pe Vârful Caraiman)”. Finanțarea este asigurată prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Valoarea proiectului este de peste 19 milioane lei, din care 16 milioane reprezintă fonduri europene. Valoarea cofinanţării cheltuielilor eligibile asigurată de Ministerul Apărării Naţionale este de aproximativ 3 milioane lei.

Obiectivele specifice ale proiectului vizează:

  1. Restaurarea, reabilitarea şi conservarea monumentului în condiţiile păstrării identităţii arhitecturale originale.
  2. Amenajarea unui spaţiu expoziţional în cadrul acestuia, în care să fie evidenţiate, la nivelul 1, informaţii istorice privind participarea României la Marele Război Mondial, cu privire specială asupra campaniei din 1916 şi a luptelor de pe Valea Prahovei, iar la nivelul 2, aspecte de referinţă privind construirea monumentului.
  3. Creşterea numărului de vizitatori prin introducerea monumentului în circuitele turistice naţionale şi internaţionale.
  4. Digitizarea monumentului şi realizarea unui site web dedicat.
  5. Dezvoltarea de parteneriate şi implicarea actorilor relevanţi atât în activităţi comune de promovare a monumentului, desfăşurate pe durata implementării proiectului, cât şi în dezvoltarea unei strategii de marketing pe termen mediu şi lung (aplicabilă în perioada de sustenabilitate a proiectului).
  6. Organizarea unei competiţii de elaborare de planuri de marketing/ promovare a monumentului pe termen mediu şi lung, la care vor participa studenţi (spre exemplu, din cadrul facultăţilor de turism, comunicare şi relaţii publice).
  7. Crearea de experienţe autentice la locaţia monumentului, având ca obiectiv promovarea identităţii naţionale, cultural-artistice şi spirituale a poporului român (concerte, ceremonii, alte tipuri de evenimente).
  8. Elaborarea de materiale de promovare (stickere autocolante, reportaj/documentar) şi distribuirea, publicarea şi/sau difuzarea acestora prin intermediul canalelor media tradiţionale şi alternative.
  9. Organizarea unui concurs online de fotografie având ca obiectiv monumentul vizat şi promovarea fotografiilor premiate prin intermediul paginii web si Facebook a monumentului.
  10. Derularea unei campanii în şcoli şi licee privind simbolistica monumentului istoric, a gravităţii fenomenului de vandalism asupra obiectivelor cultural-istorice, a importanţei protecţiei mediului şi organizarea de sesiuni de ghidaj montan pentru elevi către locaţia monumentului.

Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial, construită între anii 1926-1928 pe Muntele Caraiman, la iniţiativa regelui Ferdinand şi a reginei Maria, ,,întru slava şi memoria eroilor prahoveni căzuţi în Primul Război Mondial, 1916-1918, pentru apărarea patriei”, a devenit reper al Văii Prahovei şi unul din simbolurile naţionale.

Monumentul este inclus în grupa A a Listei monumentelor istorice (monumente istorice de valoare naţională sau universală), iar la această dată se află într-o stare avansată de degradare şi are nevoie de reparaţii majore.

De-a lungul timpului au existat iniţiative pentru reabilitarea monumentului, cum ar fi încercarea Primăriei Buşteni din anul 2014 de a obţine finanţare din fonduri norvegiene, dar niciuna nu a fost încununată de succes.

Ideea implicării Ministerului Apărării Naţionale în reabilitarea acestui monument a fost adusă în atenţie, în decembrie 2014, de către domnul Alexandru Bartoc, preşedintele Fundaţiei Culturale Bartoc, în urma audienţei la secretarul general al ministerului, Codrin-Dumitru Munteanu. La momentul respectiv monumentul se afla în domeniul public al oraşului Buşteni, judeţul Prahova, şi în administrarea Consiliului Local al oraşului Buşteni.

A urmat o serie întreagă de demersuri la nivel instituţional care s-au concretizat, în cele din urmă, cu transmiterea în administrarea Ministerului Apărării Naţionale a monumentului, unul din argumente fiind şi faptul că reabilitarea este condiţionată de participarea în cadrul manifestărilor şi activităţilor dedicate sărbătoririi în anul 2018 a Centenarului Marii Uniri.

Sursă info: MApN

Comentarii

comentarii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Reclama ta aici
gusto giusto2 copy
supercom 2

Arhiva