Președintele PSD Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, critică modul în care Autoritatea Electorală Permanentă gestionează procesul electoral în vederea alegerilor parlamentare din 11 decembrie. Instituția pare depășită de responsabilitățile ce-i revin, pe de o parte, sau indolentă în a răspunde problemelor reclamate.
O vulnerabilitate majoră este cea privitoare la constituirea birourilor electorale ale secțiilor de votare.
Adrian Țuțuianu:
La o primă tragere la sorți, am avut 134 de președinți și vicepreședinți care au fost înlocuiți, în general pentru că, fie au avut probleme cu legătura de rudenie cu unul sau altul dintre candidați, fie calitatea de membru al unui partid politic, fie au refuzat să meargă în teritoriu, la secțiile de votare unde au fost desemnați. Pe data de 2 decembrie a avut loc o nouă tragere la sorți, s-au completat din nou 78 de posturi de președinte și vicepreședinte și constatăm că, din nou, 13 dintre ei au probleme și nu pot sau nu vor să ocupe aceste poziții. Asta este deosebit de grav, pentru că pe data de 29 noiembrie birourile electorale ale secțiilor de votare trebuiau constituite. Ori, în absența președintelui și vicepreședintelui, constituirea nu poate avea loc. Prin urmare, nici procesul electoral nu este, la momentul acesta, condus de structurile legale cu atribuții în acest sens.
Asta ce arată? Că la Autoritatea Electorală Permanentă nu s-a făcut o evaluare corectă, la timp, a bazei de selecție pentru președinți și vicepreședinți, ba am constatat cu surprindere că majoritatea judecătorilor, care ar fi fost primii îndreptățiți să ocupe o asemenea poziție, au fost fie ocoliți de sistemul de selecție, fie au fost trimiși la tot felul de secții prin județul Dâmbovița, motiv pentru care cei mai mulți dintre judecători nu fac parte astăzi din structurile birourilor electorale. Situația e aceeași și pentru procurori. Ori, credem noi că magistrații erau primii îndreptățiți să ocupe aceste poziții și ar fi putut să asigure procesul electoral în condiții de legalitate.
E vorba de cei care gestionează regiunea Sud-Muntenia cu foarte multă aroganță și foarte multă detașare de problemele pe care le reclamăm. (…) Am ajuns să avem judecători care n-au fost selectați deloc și să avem, nu știu, vânzătoare de la magazin președinte de secție de vot. Este inacceptabil. E cea mai proastă organizare pe care am avut-o vreodată la vreun tip de alegeri. În vară tot ei au gestionat, dar atunci încă aveau bun simț și mai vorbeau cu judecătorii și cu Prefectura și se mai reglau lucrurile.
Nu e prima dată când AEP – filiala Sud-Muntenia și directorul acesteia, Emanuel Palea, sunt criticați pentru indiferența sau nepriceperea cu care tratează problemele de organizare electorală. În campania pentru alegerile locale din vară, secretarul executiv al PSD Dâmbovița, Alexandru Oprea, trimitea, la rândul său, reproșuri în această direcție (vezi AICI).
Onoare muncii!
Comentarii recente