Are balta pește, Stiri in imagini

Președintele CJD, precizări și avertisment pentru primari pe subiectul POIM – ADI – Compania de Apă!

intalnire primari (6)

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a ieșit astăzi în conferință de presă și a făcut o serie de precizări asupra unui subiect care tinde ori să devină temă politico-electorală, ori riscă să fie acoperit cu luări de poziții confuze, amestecate, contradictorii din partea unor reprezentanți de UAT-uri: accesarea de fonduri prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) și, în legătură directă cu asta, apartenența la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Apa Dâmbovița” și participarea la majorarea capitalului social al Companiei de Apă Târgoviște-Dâmbovița.

Țuțuianu a făcut mai întâi aprecieri de principiu asupra situației de fapt:

Sunt necesare câteva recapitulări. Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) este finanțat din fonduri europene și, încă din anul 2009, pentru a primi bani europeni, s-au stabilit câteva lucruri de principiu:

  • În fiecare județ se înființează o singură asociație de dezvoltare intercomunitară.
  • În fiecare județ trebuie creat un operator regional puternic, care să asigure implementarea proiectelor.
  • Potrivit Tratatului de aderare, România are, pentru 2015 – 2018, anumite obligații de conformare pe care, dacă nu le îndeplinește, se va declanșa o procedură de infringement și se vor plăti penalități și corecții financiare.

Ca urmare, datoria mea la Consiliul Județean și a tuturor primarilor din județ este să punem în aplicare directivele europene, întrucât consecințele neaplicării acestora vor fi dramatice pentru România, iar responsabilitatea poate ajunge la fiecare dintre noi.

Ce-am făcut noi până acum:

  • Încercăm să finalizăm în termen toate lucrările din POS Mediu 2007-2013.
  • Am aprobat transformarea Serviciului Public Județean de Apă în societate comercială, ca pas intermediar în proiectul de fuziune a Companiei de Apă cu societatea comercială rezultată.
  • Pentru asigurarea finanțării POIM, Compania de Apă are nevoie de resurse financiare, pe de o parte pentru că mecanismul de decontare este următorul – întâi faci lucrări, le plătești din fondurile proprii și apoi le recuperezi de la Comisia Europeană, și, în al doilea rând, pentru că la Compania de Apă avem corecții de epste 300 miliarde lei vechi pe contracte încheiate în anii 2009 – 2010, sub mandatul PDL. (…) Și a treia chestiune, Compania are de plătit TVA la toate aceste lucrări și un împrumut de la BERD, contractat pentru 25 de ani, pentru POS Mediu 2007-2013. Deci mai sunt 14 ani de rate și dobânzi din acest contract.

Mai departe, președintele CJD a prezentat 2 adrese primite de la Ministerul Dezvoltării Regionale, respectiv Ministerul Fondurilor Europene, care trag un semnal de alarmă și avertizează asupra consecințelor retragerii unităților administrativ-teritoriale din ADI. Vi le prezentăm mai jos, cu sublinierile pe care le-a făcut șeful administrației județene:

CJD - scris. MFE retragere UAT din ADI 22.08.2016-page-001 CJD - scris. MFE retragere UAT din ADI 22.08.2016-page-002 CJD - scris. MFE retragere UAT din ADI 22.08.2016-page-003 CJD - scris. MFE retragere UAT din ADI 22.08.2016-page-004 CJD - scris. MFE retragere UAT din ADI 22.08.2016-page-005

Adrian Țuțuianu:

Răspunderea va fi a fiecărei unități administrativ-teritoriale. Eu am să fac ceea ce mă obligă să fac cele 2 documente ale Comisiei Europene și Tratatul de aderare pe care România l-a semnat, care-i lege. Al treilea lucru, care-mi arată fie îngustime de minte a unora dintre primari, fie alte interese: nu înțeleg de ce ar trebui să plătească o comună, de exemplu, 300, 400, 500 mii lei pe un studiu de fezabilitate și un proiect tehnic și să nu facă majorarea de capital social de 300, 400 sau 500 mii lei, în condițiile în care, în cadrul POIM, proiectul tehnic și studiul de fezabilitate sunt realizate de către consultanții selectați pe procedura respectivă. Și atunci, vin eu și întreb: De ce?

Îi rog pe cei care vorbesc despre lucrurile astea să se documenteze, să citească, pentru că nu e niciun necaz dacă-ți mai deschizi puțin mintea. Le cer tuturor primarilor să aibă în vedere legislația în vigoare și să evalueze consecințele acțiunilor lor. Noi nu mai putem întârzia cu aplicația, săptămâna aceasta îi dăm drumul, deci, cine a venit, a venit, cine nu, nu.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Reclama ta aici
gusto giusto2 copy
supercom 2

Arhiva