Teatrul Tony Bulandra vă invită sâmbătă, 23 ianuarie, la Sala Mare, pentru a viziona video documentarul Chuck Norris vs Communism, de Ilinca Călugăreanu.
În România anilor 1980, o serie de filme occidentale au „distrus” Cortina de Fier şi au deschis celor care îndrăzneau să privească o fereastră către o nouă lume. O piaţă de casete VHS la negru şi o curajoasă traducătoare au adus magia filmului populaţiei şi au semănat seminţele unei revoluţii. În 1985, Irina Margareta Nistor, o tânără traducătoare care, în timpul zilei traducea filmele Comitetului de Cenzori a Televiziunii Naționale, asistând zilnic la absurditățile sistemului comunist care eradica rapid orice informație din Vest, a cunoscut un antreprenor misterior –afaceristul Zamfir, care comercializa casete video. Acesta introducea ilegal în România casete video, pe care le copia şi le distribuia în ţară. Acela a fost începutul unei relaţii profesionale care a durat mai bine de un deceniu. Irina Margareta Nistor spune că a dublat în total peste 3.000 de filme. Datorită ei, Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme şi Bruce Lee au devenit eroi extrem de populari în România. Pentru prima dată oamenii au văzut ce le lipsește cu adevărat: supermarket-uri pline cu alimente, capcanele bogăției, ultima modă, mașini de lux și, mai ales, libertate.
Am crescut în România în anii 1980, în timpul unui regim comunist care, printre alte forme de represiune, a redus programul postului naţional de televiziune la două ore pe zi de propagandă plictisitoare, muzică populară, poezie patriotică şi filme cenzurate. Într-o zi, pe când aveam şase ani, părinţii meu au reuşit să împrumute un aparat video. Şi-au invitat prietenii la noi acasă şi toată noaptea s-au uitat la casete video cu filme de categorie B făcute la Hollywood. Ţin minte acele filme, dar îmi amintesc mai bine felul în care m-am simţit atunci când am păşit în sufragerie – ca şi cum aş fi intrat într-o lume secretă, magică şi liberă.
Ilinca Călugăreanu este o regizoare de filme documentare care locuieşte la Londra. A studiat producţia de film documentar la Granada Center for Visual Anthropology din oraşul britanic Manchester. Materialul video prezentat în luna februarie în secţiunea Op-Doc de pe site-ul The New York Times a reprezentat o adaptare a lungmetrajului documentar selectat la Sundance. Potrivit scurtmetrajului prezentat în articolul din New York Times, „VHS vs. Communism”, lungmetrajul include şi câteva declaraţii ale unor persoane din mass-media şi industria de divertisment, precum Vlad Craioveanu, Mihai Dobrovolschi, Ioan Gyuri Pascu şi Adrian Sitaru, dar şi celebrul portar Helmuth Duckadam.
Comentarii recente