Are balta pește

10 PROIECTE europene pregătite de Primăria Târgoviște pe POR 2014 – 2020, Axa prioritară 4!

cristian stan - cosmin bozieru - liviu stoica

Executivul Primăriei Târgoviște a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, principalele proiecte cu finanțare europeană pe care și le propune pentru accesare pe exercițiul 2014 – 2020.

Primarul Cristian Stan a vorbit despre prioritățile identificate pe Programul Operațional Regional, Axa 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, singura axă unde se cunoaște, până acum, alocarea financiară. Municipiul Târgoviște are distribuită, inițial, suma de 31,17 milioane euro! Această sumă va putea fi suplimentată ulterior (vezi explicații la finalul articolului).

PROIECTE PRIORITARE

1. Îmbunătățirea transportului public urban prin achiziționarea de vehicule ecologice și construirea infrastructurii necesare transportului electric, inclusiv stații de alimentare a automobilelor electrice (valoare estimată: 25 milioane euro).

2. Construirea, modernizarea și reabilitarea infrastructurii rutiere pe coridoarele deservite de transport public (valoare estimată: 25 milioane euro).
Proiectul vine în completarea celui de mai sus și vizează o zonă funcțională mai largă, în cadrul unui parteneriat între municipiul Târgoviște – Consiliul Județean Dâmbovița – localitățile Aninoasa, Comișani, Dragomirești, Răzvad, Șotânga, Ulmi, Văcărești și Lucieni.

3. Reconversia și refuncționalizarea terenurilor aferente punctelor termice dezafectate (valoare estimată: 3,8 milioane euro).
Primăria a identificat 19 astfel de spații, în locul lor urmând a fi create facilități pentru recreere, locuri de joacă.

4. Facilitarea accesabilității în zona Curții Domnești din drumul nou al Centurii – str. Prof. Cornel Popa (valoare estimată: 5 milioane euro)

5. Reabilitarea, modernizarea și echiparea infrastructurii la Grădinița nr. 8 Târgoviște (valoare estimată: 2,4 milioane euro).


Lângă proiectele de mai sus, Primăria a pregătit și o listă de rezervă pentru investiții care ar putea să intre la finanțare în a doua jumătate a exercițiului bugetar, după cum urmează:

6. Modernizarea și reabilitarea Parcului Mitropoliei din centrul municipiului (valoare estimată: 2 milioane euro).

7. Transport nepoluant prin realizarea de piste pentru biciclete și a structurii tehnice aferente – puncte de închiriere și sisteme de parcare (valoare estimată: 1 milion euro).

8. Construcția și echiparea infrastructurii – Creșa „Piticot” (valoare estimată: 950 mii euro)

9. Reabilitarea, extinderea și echiparea infrastructurii la Creșa nr. 8 (valoare estimată: 400 mii euro)

10. Reabilitarea, modernizarea și echiparea infrastructurii la Grădinița nr. 16 (valoare estimată: 350 mii euro).


CUM PUTEM ACCESA MAI MULȚI BANI DECÂT ALOCAREA INIȚIALĂ

Pentru a încuraja creșterea gradului de absorbție a fondurilor, există acum o procedură care stimulează unitățile administrativ-teritoriale să-și facă treaba. Luăm drept model Axa 4 din POR, de care am vorbit mai sus. Fiecare municipiu are alocată o sumă inițială în limita căreia poate depune proiecte. Dacă, însă, până la data de 31 decembrie 2018, nu sunt semnate contracte de lucrări care să acopere cel puțin jumătate din valoarea alocată inițial, unitatea respectivă pierde restul de bani. Aceștia se adună și se redistribuie la nivel național, printr-o procedură competitivă, altor unități care au fost harnice și au semnat contracte de lucrări de peste 50% din alocarea inițială.

În mod concret, municipiul Târgoviște are alocată, din start, suma de 31,17 milioane euro. Dacă, până la 31 decembrie 2018, Primăria semnează contracte de lucrări de cel puțin 16 milioane, va putea depune și alte proiecte la finanțare din economiile adunate la nivel național. În felul acesta, suma de 31,17 milioane de euro ar putea crește substanțial. Același procedeu se aplică și pe celelalte axe de finanțare.

Onoare muncii!

Comentarii

comentarii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Reclama ta aici
gusto giusto2 copy
supercom 2

Arhiva